Cadmus fordítás Cadmus

A mali külügyminiszter szerint a francia csapatkivonás befolyásolhatja a régió stabilitását

2022. 02. 17.

A francia Barkhane-hadművelet leállítása b3efolyásolhatja Mali és a térség biztonsági helyzetét – jelentette ki szerdán az afrikai ország külügyminisztere az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak adott interjújában.

Abdoulaye Diop leszögezte: Bamakónak semmi köze a Wagner orosz magáncég zsoldosaihoz, hozzátéve, hogy az ilyen állítások csupán arra szolgálnak, hogy a nemzetközi közvéleményt Mali ellen hangolják.

A mali junta már korábban is cáfolta, hogy a félkatonai szervezet fegyvereseket vonultatott volna fel az országban, és független bizonyítékokat követelt. Mindazonáltal Franciaország és az Egyesült Államok azt veti a junta szemére, hogy segítséget kért a magáncégtől, és szándékosan halogatja a hatalomátadást.

A katonai hatalomátvételt követően Párizs és Bamako kapcsolatai megromlottak. A mali kormány január végén kiutasította a francia nagykövetet, nem sokkal az után, hogy Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter illegitimnek nevezte a 2020-ban hatalomra jutott mali katonai kormányzatot.

Emmanuel Macron francia elnök az Európai Unió tagországainak és az Afrikai Unió (AU) tagállamainak csütörtökön, Brüsszelben kezdődő tanácskozásán várhatóan bejelentést tesz a Maliban állomásozó francia erők kivonásával kapcsolatban.

Franciaország katonái 2013 óta állomásoznak a nyugat-afrikai államban és a térségben, a Száhel-övezetben a terrorszervezetek ellen indított Barkhane hadművelet keretében, amelyhez – a francia erők vezetése alatt – más európai országok katonái is csatlakoztak.

Maliban 2020 augusztusában katonák egy csoportja – Assimi Goita ezredes vezetésével – megbuktatta Ibrahim Boubacar Keita elnököt. Ezt követően Bah N’Daw elnök és Moctar Ouane miniszterelnök vezetésével új kormányzat jött létre, ám Goita 2021 májusának végén másodjára is katonai puccsal ragadta meg a hatalmat, ezúttal saját magát helyezve az átmeneti elnök tisztségébe.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑