Cadmus fordítás Cadmus

A marokkói fiatalok 91%-a elhagyná a hazáját

2018. 09. 29.

Különböző felmérések szerint a Magreb-országok fiataljainak a túlnyomó többsége elhagyná hazáját és leginkább az Európai Unióba, esetleg Kanadába vagy az Egyesült Államokba emigrálna.

A marokkói fiatalok 91% költözne el szülőföldjéről a Rekrute nevű, casablancai székhelyű munkaközvetítő ügynökség reprezentatív felmérése alapján.

A 35 év alatti marokkóiak 61%-a a magasabb életszínvonal, 57%-a a jobb karrierlehetőségek és csupán 44%-uk indokolta a magasabb fizetések miatt az áttelepülési szándékát valamelyik európai vagy észak-amerikai államba.

Az első három migrációs célpont között Kanada, Franciaország és Németország szerepel.

Az amerikai Boston Consulting Group (BCG), a világ három legnagyobb stratégiai tanácsadó cégének egyike Algériában készített közvélemény-kutatást a fiatalok körében. Ez alapján 18-35 év közötti algériaiak 84%-a költözne külföldre.

Ők elsősorban a magasabb fizetések és a jobb életminőség miatt vándorolnának ki az Európai Unió valamelyik tagállamába.

Az Európai Bizottság (EB) Tunéziában végzett felmérést a fiatalok migrációs szándékairól. A megkérdezettek 53%-a monda, hogy elhagyná hazáját és áttelepülne valamelyik fejlett országba.

Ezek a számok azért is riasztóak, mert a Magreb-országok lakossága elképesztő mértékben nő, ennek következtében pedig nem tudnak munkalehetőségeket biztosítani a fiataljaiknak.

Marokkó lakossága tavalyi adatok alapján 35,8 millió, de 2000-ben még csak 28,5 millió volt.

Algéria népessége idén elérte a 42,2 millió főt, míg ezelőtt 18 évvel csupán 30,4 millióan éltek ott.

Tunézia lakossága a 2016-os népszámlálás szerint 11,3 millió, de 2000-ben még csak 9,5 millió volt.

A rendkívül nagy népességrobbanás ráadásul úgy következett be, hogy közben folyamatos volt a térségből a masszív migráció Európa irányába.

Ráadásul a Magreb-régió államaiban – ideiglenes jelleggel – több százezer fekete-afrikai fiatal is él, akik szintén az EU-ba szeretnének jönni.

Origo.hu

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑