Cadmus fordítás Cadmus

A mianmari biztonsági erők megöltek kéttucatnyi civil fegyveres ellenállót

2021. 07. 04.

A mianmari katonai junta biztonsági erői megöltek legkevesebb 25 civil fegyveres ellenállót az ország középső részén található egyik városban egy meg nem nevezett helyi lakos és független médiumok vasárnapi közlése szerint.

Depayin városba négy teherautón érkezett a biztonsági erők egy egysége. A Népvédelmi Erő nevű ellenállószervezet több fiatalja egyszerű fegyverekkel szembeszállt velük, azonban áldozatul estek a sokkal nagyobb tűzerőnek.

Az összecsapás után legkevesebb 25 holttest volt a helyszínen – mondta az idézett helyi lakos, és hasonlóan számolt be az eseményről a BBC brit rádió burmai nyelvű szolgálata, valamint a Than Lwin Khet News nevű helyi független médium. Maga a Népvédelmi Erő azt közölte, hogy 18 emberét veszítette el az összecsapásban, és 11 megsebesült.

A Global New Light of Myanmar állami médium viszont azt közölte, hogy “fegyveres terroristák” rajtaütöttek járőröző katonákon, egyet közülük megöltek, hatot pedig megsebesítettek a fővárostól, Najpjidótól körülbelül 300 kilométerre északra lévő városban.

A támadók visszavonultak, miután a katonák viszonozták a tüzet – tették hozzá.

Mianmarban a hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, őrizetbe véve az Aung Szan Szú Kjí vezette kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát.

A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte.

A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg kíméletlenül lép fel. A tüntetők egy része csatlakozott a puccs elleni polgári engedetlenségi mozgalomhoz, míg mások fegyvert ragadtak, és beálltak az etnikai gerillaszervezetekhez, amelyeknek egy része támogatja a katonai hatalomátvétel elleni megmozdulásokat.

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a puccs óta a biztonsági erők valamivel több mint 6400 embert vettek őrizetbe, és csaknem kilencszáz embert öltek meg.

A Népvédelmi Erő az ország sok pontján jelen van, és kapcsolatban áll az ellenzéki politikusok által megalakított, külföldi száműzetésben élő “nemzeti egységkormánnyal”.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑