Cadmus fordítás Cadmus

A mianmari ellenzéki árnyékkormány a junta elleni lázadásra szólított fel

2021. 09. 07.

Országos felkelésre és a junta elleni harcra szólított fel kedden a Mianmarban az államcsínnyel megbuktatott és illegalitásba vonult képviselők alkotta ellenzéki árnyékkormány.

A junta szerint az ellenzék destabilizálni akarja az országot.

A “nemzeti egységkormány” elnöke, Duva Lasi La a Facebook közösségi portálon tette közzé felhívását, amelyben egyebek között országos vészhelyzetet is kikiáltott, a lázadást “védekező háborúnak” nevezte, valamint arra buzdította a kormányzati tisztségviselőket, hagyják ott állásaikat.

Ezen kívül a katonákat és a rendőröket átállásra szólította fel, s az etnikai alapú milíciák csatlakozását sürgette a “nép lázadásához”, illetve arra szólította fel őket, hogy mihamarabb intézzenek támadást a Min Aung Hlaing vezette junta “katonai terroristái” ellen.

A junta az árnyékkormányt és a katonai vezetést ellenzőkből felállt Népvédelmi Erőket (PDF) már korábban terroristának minősítette.

A mianmari hadsereg jelenleg is több fronton vív háborút Kajáh, Karen, Csin, San és Kacsin államokban az etnikai csoportok lázadószervezetei ellen, amelyek a hadsereg hatalomátvételét követően csatlakoztak a belső ellenálláshoz.

Egy másik közleményben az árnyékkormány miniszterelnöke, Man Vinn Kaing Tan a felszólítást “a megváltozott körülményekkel” indokolta, amelyek szerinte a junta teljes megsemmisítését teszik szükségessé.

A junta szerint a “nemzeti egységkormány” lázadásra hívó felszólítása kísérlet volt a nemzetközi figyelem felkeltésére és az ENSZ-közgyűlés általi elismerésre, amely nem fog nekik sikerülni.

A nemzeti egységkormány “destabilizálni akarja az országot, egyben megakasztva a koronavírus elleni oltási kampányt, de a kísérlete kudarcba fog fulladni” – jelentette ki Zav Min Tun, katonai szóvivő a hadsereg által működtetett Miavaddi televízió Telegram-csatornája szerint.

A mianmari hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, őrizetbe véve az Aung Szan Szú Kjí vezette kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos, szabálytalanságokra hivatkozó panaszaikat.

A választást toronymagasan az NLD nyerte. Megfigyelők szerint a választás szabályosan zajlott.

A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg kíméletlenül lép fel. Szú Kjí jelenleg bíróság előtt áll, a junta számos bűncselekmény elkövetésével vádolja.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑