Cadmus fordítás Cadmus

A mianmari ellenzéki nemzeti egységkormány “népvédelmi erőt” hozott létre

A juntaellenes mianmari, úgynevezett nemzeti egységkormány bejelentette szerdán, hogy “népvédelmi erőt” hozott létre, a támogatóit megvédendő a hadsereg kegyetlenkedéseitől.

A népvédelmi erő egy leendő egységes szövetségi hadsereg előfutára – tette hozzá az elűzött parlamenti képviselőkből álló, emigrációban működő testület. Leszögezte, hogy felelőssége megreformálni a mianmari fegyveres erőket a hetven éve tartó polgárháború lezárása, az erőszak megállítása és a demokrácia helyreállítása érdekében. A testület nem fejtette ki a közleményben, hogy miképpen tudná létrehozni és felfegyverezni ezt a népvédelmi erőt, valamint hogy az miképpen tudná felvenni a harcot a hadsereggel.

Mindenesetre az országban több etnikai szakadár fegyveres szervezet működik, amely az ország függetlenné válása, azaz 1948 óta rendszeresen szembeszáll a hadsereggel. A mianmari hadsereg éppen emiatt az egyik legjobban felfegyverzett és legharcedzettebb a térségben – írta a Reuters brit hírügynökség.

Mianmarban a hadsereg február elején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, az államfőt és a de facto miniszterelnökként dolgozó Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több politikusát őrizetbe vették. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a tavaly novemberi választással kapcsolatos panaszaikat.

A választást toronymagasan nyerte az NLD. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel. Jogvédők szerint több mint hétszáz halálos áldozata volt a karhatalom brutalitásának. Több mint háromezer tüntetőt vettek őrizetbe, 76-ot közülük szabadságvesztésre ítéltek. Ezernél több tüntető áll még körözés alatt.

A nemzeti egységkormány április 16-án alakult meg, és a katonai vezetés rá egy héttel letartóztatási parancsot adott ki mind a 26 tagja ellen, mindnyájukat hazaárulással vádolva.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑