Cadmus fordítás Cadmus

A mianmari hadsereg összecsapott a lázadókkal Arakánban

2022. 02. 07.

Összecsapások voltak a mianmari hadsereg és a lázadók között Arakán államban, ahol a 2021 februárjában végrehajtott katonai puccs óta eddig viszonylag nyugodt volt a helyzet.

Az Arakáni Hadsereg nevű szervezet, az ország egyik legerősebb fegyveres milíciája évtizedek óta harcol a térség buddhista lakosságának nagyobb autonómiájáért.

A mianmari fegyveres erők 2020 novemberében e milíciával tűzszünetet kötöttek, amelyet a tavalyi katonai puccsot követően újra megerősítettek.

A katonaság azonban pénteken behatolt az Arakáni Hadsereg egyik bázisára a bangladesi határ közelében, ahol háromórás tűzharc alakult ki – mondta el az AFP francia hírügynökségnek a lázadók egyik szóvivője. A harcokban az arakáni erők egyik tagja életét vesztette.

A szóvivő megjegyezte: nagy a feszültség, és attól tart, hogy a hadsereg Arakán destabilizálására törekszik.
A junta szóvivője, Zav Min Tun megerősítette az összecsapásokról szóló híreket. Jelezte: több katona meghalt vagy megsebesült. A támadásért azonban az arakáni felkelőket tette felelőssé.

Arakán évtizedek óta Mianmar lőporos hordója. A hadsereg 2017-ben véres hadműveletet indított az államban a többségében muszlim vallású rohingják ellen. Az összecsapásokban ezrek vesztették életüket, és több mint 700 ezer rohingja keresett menedéket a szomszédos Bangladesben. A történteket az ENSZ népirtásnak minősítette.
2019-ben és 2020-ban gyakori volt a harc a katonaság és az Arakáni Hadsereg között, emiatt mintegy 200 ezren kényszerültek elhagyni otthonaikat. Civil szervezetek a háborús bűncselekmények kategóriájába tartozó erőszakról számoltak be.

Mianmarban mindennapos az erőszak a tavalyi katonai puccs óta. Polgári milíciák alakultak és fogtak fegyvert a junta ellen, és etnikai csoportok is az oldalukra álltak.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a múlt héten az erőszak minden formájának azonnali beszüntetésére szólított fel Mianmarban.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑