Cadmus fordítás Cadmus

A mianmari hadsereg semmisnek nyilvánította a novemberi választások eredményét

2021. 07. 27.

A mianmari hadsereg csaknem hat hónappal a katonai puccs után hivatalosan semmisnek nyilvánította a novemberi parlamenti választások eredményét.

A választás nem felelt meg az alkotmányban és a választási törvényben rögzített szabályoknak, és nem volt sem szabad, sem tisztességes – idézte a Global New Light of Myanmar című állami napilap a választási bizottság hadsereg által kinevezett elnökét, Thein Szoét.

A novemberi választásokon győztes Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) nevű párt egyik tagja azt mondta: régóta várható volt az eredmények érvénytelenítése.

“Már vártunk ezt a lépést. Azt csinálnak, amit akarnak” – magyarázta. “Sokkal rosszabb dolgokat is tettek a választás eredményeinek megsemmisítésénél” – fűzte hozzá.

A mianmari hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vett át a hatalmat, őrizetbe véve az Aung Szan Szú Kjí vezette kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos, szabálytalanságokra hivatkozó panaszaikat.

A választást toronymagasan az NLD nyerte. Megfigyelők szerint a választás szabályosan zajlott.

A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg kíméletlenül lép fel. A tüntetők egy része csatlakozott a puccs elleni polgári engedetlenségi mozgalomhoz, míg mások fegyvert ragadtak, és beálltak az etnikai gerillaszervezetekhez, amelyeknek egy része támogatja a katonai hatalomátvétel elleni megmozdulásokat.

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a puccs óta a biztonsági erők valamivel több mint 6400 embert vettek őrizetbe, és csaknem kilencszáz embert öltek meg.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑