Cadmus fordítás Cadmus

A mianmari junta kitüntette “a buddhista bin Ladent”

2023. 01. 02.

A mianmari junta kitüntetett egy nacionalista és iszlámellenes nyilatkozatairól ismert buddhista szerzetest “kiemelkedő munkásságáért” – ismertette kedden a délkelet-ázsiai állam katonai vezetésének sajtóosztálya.

Viratu szerzetes, akit az amerikai Time Magazin 2013-ban a buddhista bin Ladennek nevezett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat néhai vezetője után, a Thiri Pjancsi kitüntetést vehette át személyesen Min Aung Hlaing tábornoktól, a mianmari katonai junta vezetőjétől.

Viratu egyike annak a több száz személyiségnek, akit díjjal és tiszteletbeli címmel kitüntetnek szerdán Mianmar (az egykori Burma) függetlenségének 75. évfordulója alkalmából. A szerzetes egyebek között a muszlim rohingja kisebbség elleni kirohanásairól ismert, így például a muszlim tulajdonban lévő vállalatok bojkottját, valamint a muszlimok és buddhisták közötti házasságkötések korlátozását sürgeti.

Jogvédők szerint Viratu nyilatkozataival hozzájárult a rohingják elleni gyűlöletkeltéshez, megteremtve az alapját a mianmari hadsereg 2017-ben, az ország Arakán államában végrehajtott hadműveletének, melynek következtében ezrek vesztették életüket, és a muszlim kisebbség mintegy 740 ezer tagja keresett menedéket a szomszédos Bangladesben, ahol túlzsúfolt menekülttáborokban kénytelenek élni.

Viratut a hatalomból katonai puccsal eltávolított, Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji kormányzásának idején felforgató tevékenység miatt őrizetbe vették. A junta hatalomra kerülése után 2021-ben kerülhetett szabadlábra.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑