Cadmus

A mianmari junta letartóztatási parancsot adott ki az ellenzéki egységkormány tagjai ellen

Letartóztatási parancsot adott ki a mianmari katonai hatalom az ellenzék által alakított nemzeti egységkormány 26 tagja ellen, mindnyájukat hazaárulással vádolják – jelentette pénteken a Kyodo japán hírügynökség, idézve a mianmari állami tévé híradását.

A junta törvénytelen szervezetnek minősítette az ellenzéki testületet, és tagjai ellen távollétükben hazaárulás címén emelt vádat. Hazaárulás miatt akár ki is végezhetik őket.

A katonai junta ellenzői április 16-án alakították meg a nemzeti egységkormányt azzal a céllal, hogy felszámolják a hadsereg uralmát. A testület tagjai olyan parlamenti képviselők, akiket a hadsereg a katonai hatalomátvételkor megfosztott a hivataluktól. Vannak köztük az ország etnikai csoportjainak vezetői és a juntaellenes tüntetések vezetői.

Megalakítását Min Ko Naing demokráciapárti aktivista jelentette be egy tízperces, tévében közzétett felvételen. Elmondta, hogy miután – valószínűleg nagy áldozatokkal – felszámolják a katonai uralmat, nemzetközi elismerést és támogatást akarnak szerezni. A testület föderális szerkezetű államot akar létrehozni, amelyben az etnikumok autonómiát élveznek.

Mianmarban a hadsereg február elején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, az államfőt és de facto miniszterelnökként dolgozó Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több politikusát őrizetbe vették. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a tavaly novemberi választással kapcsolatos panaszaikat.

A választást toronymagasan nyerte az NLD. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyet ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel. Jogvédők szerint csütörtökig 739 halálos áldozata volt a karhatalom brutalitásának. Több mint 3 ezer tüntetőt vettek őrizetbe, 76-ot közülük szabadságvesztésre ítéltek. Ezernél több tüntető áll még körözés alatt.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑