Cadmus fordítás Cadmus

A mianmari junta több ezer foglyot engedett szabadon a hagyományos újév alkalmából

2023. 04. 17.

A mianmari katonai junta hétfőn szabadon engedett 3113 rabot, köztük 98 külföldi állampolgárt a hagyományos újévi ünnep alkalmából – áll a mianmari katonai kormányzat Telegram-csatornáin közzétett nyilatkozatban.

A 2021-es katonai hatalomátvétel óta kormányzó junta eddig több ezer ellenzékit és demokráciapárti aktivistát börtönzött be, és brutális eszközökkel lép fel a tüntetésekkel szemben, amit világszerte számos ország elítélt.

Aung Lin Dve altábornagy, a mianmari katonai vezetés egyik államtitkára közleményében kijelentette: az amnesztia “a mianmari újévi ünnep alkalmából kíván örömet szerezni az embereknek és megválaszolni a humanitárius aggályokat”.
A mianmari junta szóvivője nem válaszolt a Reuters telefonhívására, így nem világos, pontosan kik is részesültek amnesztiában hétfőn.

Aung Szan Szú Kji, a korábban a hatalomból eltávolított Nobel-békedíjas ellenzéki politikus jelenleg 33 éves börtönbüntetését tölti, a nemzetközi közvélemény által koncepciós pernek nevezett maratoni bírósági tárgyalássorozatot követően.

A korábbi mianmari vezető kormányának több vezető beosztású tagját is őrizetbe vette a katonai vezetés.
A délkelet-ázsiai országban legalább 17 460 ember van őrizetben, és a politikai foglyok segélyszervezete (AAPP) szerint a junta eddig 3240 embert ölt meg.

A mianmari katonai vezetés – az újévi amnesztia keretében – rendszeresen szabadon enged foglyokat, de ezek száma 2023-ban és 2022-ben csak a töredéke volt annak a 23 ezer embernek, akiket a 2021-es buddhista újév alkalmából elengedtek.
Emberi jogi szervezetek és a világ számos vezetője korábban rendszeresen felszólította a juntát: engedjen szabadon minden politikai foglyot.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑