Cadmus fordítás Cadmus

A mianmari juntától a politikai foglyok szabadon engedését követelték az ASEAN országok

2021. 03. 02.

A mianmari puccs során őrizetbe vett politikai foglyoknak, köztük az ország addigi vezetőjének, Aung Szan Szú Kjinak a szabadon engedését követelte Malajzia és Indonézia a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) kedden online tartott rendkívüli tanácskozásán.

A malajziai és az indonéziai vezetés egyben felszólította a Minamarban február elsején a hatalmat magához ragadó juntát, hogy kezdjen párbeszédet a válság rendezése érdekében.

“Sürgősen felszólítjuk Mianmart, gondolkodjon el azon, hogy visszatér-e a tárgyalóasztalhoz véget vetve a politikai válságnak” – jelentette ki Hisammuddin Husszein malajziai külügyminiszter. Figyelmeztetett, hogy a helyzet további romlása akár külföldi beavatkozáshoz is vezethet az ASEAN országok térségében.

Nagy felháborodást keltett az a döntés, hogy az online konferenciára meghívták a mianmari junta vezető diplomatáját, a külügyminiszteri tisztségben eljáró Vunna Maung Lvint.

Kedden ismét tüntetések voltak Mianmar több városban az előző havi katonai hatalomátvétel ellen; a rendőrség könnygázt, hanggránátot, vízágyút és gumilövedékeket vetett be a tömeg feloszlatására.

Mianmarban egy hónapja keletkezett káosz azt követően, hogy a hadsereg magához ragadta a hatalmat, s őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít, valamint pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) irányítóit. A katonaság azt állítja, hogy a tavalyi választáson az NLD csalással nyert.

Azóta rendszeresek a tiltakozások a katonai puccs ellen, a hatóságok nem képesek megakadályozni a mindennapos tüntetéseket és a polgári engedetlenségi mozgalmat. A rendőrség több alkalommal is éles lőszerrel próbált tömeget oszlatni, több mint húsz ember vesztette eddig életét.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑