2017. 03. 25.

A mianmari kormány elutasítja az ENSZ rohingják ügyében tervezett vizsgálatát

 

A mianmari kormány elutasította szombaton az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának előző napi döntését, amelynek értelmében a világszervezet nemzetközi tényfeltáró missziót készül küldeni Mianmarba az ott élő rohingja muszlim kisebbség ellen a biztonsági erők által elkövetett gyilkosságok, nemi erőszakok és kínzások kivizsgálására.

A délkelet-ázsiai ország vezetői szerint ez a lépés csak tovább szítaná a konfliktust. A mianmari külügyminisztérium – amelynek élén a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji áll – szombati közleményében azt ugyan nem jelentette ki, hogy meg fogja akadályozni a misszió tevékenységét, de annyit leszögezett, hogy teljes mértékben elhatárolódik az ENSZ határozatától.

A tárca szerint egy ilyen nemzetközi misszió létrehozása “pillanatnyilag csak fokozná, nem pedig megoldaná a problémákat”. Mianmar a rohingják elleni esetleges bűncselekmények kivizsgálását egy saját bizottsággal már megkezdte, és augusztusra állítólag el is készül az ezzel kapcsolatos jelentés.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa konszenzussal fogadta el pénteken az Európai Unió által előterjesztett határozatot, amely a mianmari rohingjákkal szembeni visszaélések ügyében az “elkövetők teljes elszámoltathatóságának biztosítására és az áldozatoknak járó igazságszolgáltatásra” szólított fel. Egy múlt hónapban kiadott ENSZ-jelentés – amely Bangladesbe menekült 220 rohingjával készült interjún alapult – szerzői ugyanis azt állítják, hogy a mianmari biztonsági erők tömeggyilkosságokat és csoportos erőszakot követtek el rohingják ellen egy olyan hadjáratban, amely “nagy valószínűséggel” emberiesség elleni bűncselekménnyel és etnikai tisztogatással ér fel.

A mianmari hadsereg októberben indított hadműveletet az ország északnyugati részén található Arakán államban, azután, hogy feltételezett helyi iszlamisták kilenc rendőrt megöltek a bangladesi határ közelében. Azóta mintegy 75 ezer rohingja keresett menedéket Bangladesben. Arakán államban több mint egymillió rohingja él, és 2012 óta időről időre összecsapások törnek ki a terület buddhista és muszlim lakói között. Az 56 milliós Mianmar lakosságának nagy része buddhista.

Orientalista.hu – MTI

, , , ,
Back to Top ↑