Cadmus fordítás Cadmus

A mianmari tiltakozók virágokkal árasztották el az utcákat a meggyilkoltak emlékére

Virágokkal árasztották el a mianmari utcákat a tiltakozók a katonai junta áldozatai emlékére pénteken.

Aktivisták arra buzdították a lakosságot, hogy hagyjanak virágokat a parkokban és a buszmegállókban gyászuk jeléül. A közösségi médiát elárasztották az elesett hősöknek nevezett tüntetők emlékére elhelyezett virágokról és üzenetekről készült képek.

Rangun egyik hídján hatalmas, virágokból készített felirat hirdette, hogy “Mianmar vérzik”.

A Politikai Foglyok Támogató Szövetsége (AAPP) nevű helyi szervezet úgy tudja, hogy legalább 543 tüntetővel végeztek a katonai hatalomátvétel, február 1-je óta. A Save the Children nevű nemzetközi humanitárius szervezet szerint több mint negyven gyerek van az áldozatok között.

Eközben a katonaság továbbra is korlátozza az internetet, hogy ellehetetlenítse a tiltakozók közötti kommunikációt. Az aktivisták válaszul olyan alkalmazásokat hoztak forgalomba, amelyek segítségével az emberek internet híján is tájékozódhatnak a fejleményekről, valamint rádiós és telefonos üzenetváltásokkal biztosítják az információcserét.

A biztonsági erők pénteken tüzet nyitottak a gyülekező tömegre Mandalaj közelében. Négyen megsebesültek, közülük ketten válságos állapotban vannak. Egy szemtanú szerint a rendőrség egy dombról vette célba a megmozdulás résztvevőit.

Mianmarban a katonaság február 1-jén vette át a hatalmat, arra hivatkozva, hogy a civil kormány nem hallgatta meg panaszaikat az előző választásokkal kapcsolatban, amelyeket toronymagasan Aung Szan Szú Kjí Nemzeti Liga a Demokráciáért nevű pártja nyert meg.

A parlament megalakulása előtti órákban őrizetbe vették az országot de facto irányító, Nobel-békedíjas Szu Kjít, az államfőt és több vezető politikust. Az országban azóta rendszeresek a puccsellenes tüntetések, amelyeket a hadsereg könyörtelenül vérbe fojt.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑