A mianmari tiltakozók vörösre festették Rangun utcáit

A mianmari tiltakozók vörös festéket fújtak Rangun utcáira és buszmegállókra kedden ezzel emlékeztetve a februárban hatalomra került juntát, hogy vér tapad a kezéhez.

“A vér még nem száradt meg” – olvasható az egyik pirossal írt feliraton.

Egy másik, festékkel írt üzenetben a közkatonákat szólították fel, hogy ne hagyják magukat kizsákmányolni “a hataloméhes kleptokratikus tábornokoktól”. “Ne öljetek embereket egy kutyaeledel árával vetélkedő alacsony fizetésért” – olvasható benne. Ez utóbbi üzenet a nép megkárosításával vádolta meg a junta központi döntéshozó testületét vezető Min Aung Hlaing tábornokot.

A több ellenzéki csoport emellett röplapokon a buddhista újévet jelző, jövő héten esedékes vízünnep bojkottjára szólított fel. A katonai hatalom ellenzéke szerint így lehetne ugyanis kimutatni az együttérzést az utcai összecsapásokban megölt tüntetőkkel és családjaikkal.

A mianmari Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) legfrissebb összesítése szerint február elseje óta mintegy 570 ember vesztette életét, és csaknem 3500-at őrizetbe vettek a hatóságok, utóbbiak négyötöde még mindig rács mögött van.
Több tüntető tavaszi forradalomnak nevezte mozgalmukat, amelyet utcai menetek, békés tiltakozó akciók és polgári engedetlenségi kampányok jellemeznek az államigazgatási apparátus megbénítására.

Szerdára a katonai hatalom ellenzéke újabb megmozdulást hirdetett, ezúttal kínai termékek elégetésével. A tüntetők közül számosan bírálják Kínát, mert szerintük a juntát támogatja.

A tiltakozó akciók szervezését azonban nagyban hátráltatja, hogy a hadsereg korlátozza a vezeték nélküli szélessávú internetelérést, valamint a mobilinternetet, ami a tüntetők legfontosabb kommunikációs csatornája volt.

A Mizzima helyi hírportál szerint a hatóságok elfogatóparancsot adtak ki több tucat hírességgel szemben, kedden pedig Rangunban elfogtak egy ismert humoristát. Szithu Aung Mjint befolyásos újságíró a Facebookon arról írt, büszke, hogy felkerült azok listájára, akiket a hatalom fenyegetésnek tart.

A délkelet-ázsiai országban a hadsereg február elején vette át a hatalmat, azóta szinte folyamatosak a tüntetések, a hatóság pedig éles lőszert is bevet a tiltakozók ellen.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑