Cadmus fordítás Cadmus

A mianmari válságrendezési terv végrehajtását sürgették ASEAN-képviselők

2021. 05. 21.

A Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) emberi jogokkal foglalkozó parlamenti képviselői (APHR) pénteken felszólították az ASEAN-t: gyakoroljon nyomást a mianmari katonai vezetőkre a válságrendezési terv végrehajtása érdekében, amelyet a képviselők szerint figyelmen kívül hagynak.

Az APHR pénteken felszólította az ASEAN-tagállamok külügyminisztereit: gyakoroljanak nyomást annak érdekében, hogy “maradéktalanul és hatékonyan hajtsák végre az ötpontos konszenzust”, és “vonják felelősségre a hadsereget amiatt, hogy arcátlan módon figyelmen kívül hagyja a megállapodást”.

Az ASEAN-tagállamok vezetői április végén csúcstalálkozót tartottak az indonéziai fővárosban, Jakartában a mianmari válság megvitatására. A résztvevők egyezségre jutottak egy ötpontos válságrendezési tervben, amelyet aláírt a mianmari katonai juntát vezető Min Aung Hlaing tábornok, aki Mianmart képviselte.

Az egyezményben szerepeltek felhívások az erőszak beszüntetésére, illetve az is, hogy lehetővé teszik egy regionális küldött látogatását Mianmarba.

Charles Santiago malajziai törvényhozó, az APHR vezetője mindazonáltal úgy vélekedett, hogy a csúcs óta “semmi sem változott”, egyúttal azzal vádolta Min Aung Hlaingot, hogy “arcátlan módon figyelmen kívül hagyja a megállapodást”.

Mianmarban a hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával átvette a hatalmat, és őrizetbe vette a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori de facto vezetőjét.

A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte.

A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel.
A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a puccs óta a biztonsági erők legalább nyolcszáz embert öltek meg, és csaknem ötezer embert vettek önkényesen őrizetbe.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑