Cadmus fordítás Cadmus

„A multikulturális társadalom sohasem működhet”

2017. 06. 23.

Tomás Zdechovsky: A most indított kötelezettségszegési eljárások Európa-ellenes hangulatot kelthetnek és nem oldanak meg semmit

Nem akarja, hogy a visegrádi országok megismételjék a nyugati tagállamok kísérleteit a multikultival, de keresztény menekülteket befogadna Tomás Zdechovsky, a cseh Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) európai parlamenti képviselője. A Fideszhez hasonlóan az Európai Néppárt (EPP) frakciójába tartozó politikus hibás lépésnek tartja, hogy a kvóta miatt büntetik a visegrádiakat.

– Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított nemrég Csehország, Lengyelország és Magyarország ellen, mert nem teljesítik a menedékkérők elosztásáról szóló kötelező kvótát. Mire számít?

– Sokat bíráltam ezért Jean-Claude Juncker bizottsági elnököt, mert hibás lépésnek tartom, hogy kiválasztottak három országot és felléptek ellenük. A menekültelosztási rendszer nem működik, ha működne, akkor a menedékkérőknek már a nyolcvan százalékát szétosztották volna. Senki sem teljesíti a kvótát, és ahol megpróbálkoztak ezzel, ott is kudarcot vallott, Lettországból például mindenki elment Németországba. Ez egy ostoba ötlet, sosem fog működni. Az pedig különösen nevetséges, hogy három ország ellen indítanak eljárást, hiszen nem csak Európa-ellenes hangulatot fog kelteni a visegrádi országokban.

– Szó lehet kettős mércéről, politikai nyomásgyakorlásról?

– Elfogadták a német útdíjat, és a görögök ellen sem indultak eljárások, amikor nem állították meg a menekültrohamot, nem regisztrálták őket, nem vettek ujjlenyomatot, ment az embercsempészet. Igen, ez kettős mérce. A szolidaritásra hivatkoznak, amikor a menekültügyről van szó, de Calais-ban nemrég meghalt egy lengyel kamionsofőr a migránsok által épített útakadályok miatt. Ennek lesz következménye?

– Miért a visegrádiakat pécézik ki?

– A probléma szerintem többek között az, hogy nem tudjuk jól kommunikálni a sikereinket. Gyakran megyünk bele konfliktusokba, pedig lehet okosabban politizálni, tárgyalni.

– Nem kommunikáljuk jól a véleményünket, úgy érti?

– A visegrádiak gazdasági sikereiről senki sem tud. A cseh mutatók is kiválóak, de még a szomszédos országok sem ismerik őket. Mindenki a kvótarendszerről beszél, de arról nem, milyen eredményeket értek el a V4-es országok.

– Hogyan tudnának a térség országai hatékonyan fellépni?

– Összefogásra van szükség a régióban, a visegrádi csoportnál szélesebb körben is. Például mondhatjuk azt, mint a lettek, hogy rendben, jöjjön valamennyi menedékkérő, úgyis elmennek Németországba. Kijátszhatjuk ezt a kártyát, aztán más témákban, amelyek nekünk fontosak, jobban tudunk tárgyalni. Ez lehet, hogy okosabb lenne.

– Tehát ha ebben engedünk, az más témákban nagyobb teret ad?

– Orbán Viktorral is beszéltem erről a máltai néppárti kongresszuson, szerintem lehet azt mondani, hogy rendben, befogadunk menedékkérőket, de csak keresztényeket. A baloldali, liberális nyomásnak viszont ellent kell állni. Ott van például a zöldpárti Ska Keller javaslata, hogy falvakra való szíriai menedékkérőt fogadjanak be kelet-közép-európai országok. Elképesztő! Ez is egy teljesen naiv javaslat, ami köszönőviszonyban sincs a valósággal. Csehországban vannak szíriai keresztény menekültek, őket boldogan befogadnám. De nem olyan migránsokat, akik a lengyel kamionsofőr haláláért is felelősek.

– A migráció ügyében EP-jelentést készítő svéd liberális Cecilia Wikström szerint kellene egy átmeneti időszak a kelet-közép-európai tagállamoknak, hogy teljesíteni tudják a kvótát, megszokják a menekülteket. Az uniós liberális politikusok mintha idejétmúlt, leküzdendő hiedelemnek tartanák azt, amit mi a régióban az identitás védelmének, a keresztény kultúrkörhöz való ragaszkodásnak tekintünk.

– Cecilia Wikström tagadja a hagyományokat, még a liberálisok sem értenek vele egyet mindenben, én pedig lényegében semmiben. A szocialisták, liberálisok küzdenek a hagyományok ellen, de mi máshogy gondolkodunk, de ez nem a demokráciáról szól. Nem vennénk el például Svédország jogát, hogy azt csináljon, amit akar, de rengeteg problémájuk is van a bevándorlókkal. Sokszor voltam Svédországban, Franciaországban például, és nagyon hálás vagyok, hogy a kormányaink nem követték el ugyanazokat a hibákat. Soha nem fogom támogatni a multikulturális társadalom eszméjét, mert az sohasem fog működni.

– Mit vár a magyar soros elnökségtől a Visegrádi Csoportban?

– Biztos vagyok benne, hogy erős támogatást kapnak a visegrádiak céljai. Még jobb együttműködésre van szükség a csoportban, úgy határozottabban tudjuk majd hallatni a hangunkat. Támogatnunk kell a jelöltünket az Europol élére is, s Csehország is támogatná magyarok megválasztását más uniós intézményekbe. Nagyon fontos, hogy egységes, határozott véleményeket képviseljünk.

Orientalista.hu – Magyar Hírlap

Megosztom:

,
Back to Top ↑