Cadmus fordítás Cadmus

A NATO megkezdte csapatai kivonását Afganisztánból

2021. 04. 30.

A NATO megkezdte csapatai kivonását Afganisztánból – jelentette be az észak-atlanti katonai szövetség egyik illetékese csütörtökön.

A névtelenül nyilatkozó tisztségviselő hangsúlyozta, hogy mindent megtettek a kontingensek biztonságának garantálása érdekében.

Az illetékes nem mondta el, hogy melyik ország hány katonát von ki és milyen határidővel.

A NATO az Eltökélt Támogatás (Resolute Support) nevű kiképző misszió keretében segítette az afganisztáni biztonsági erőket 2015. január 1-je óta. Az észak-atlanti szövetség mintegy 9600 katonája állomásozik még az ázsiai országban.

Az Egyesült Államok 2500, Németország 1300, Olaszország 895, az Egyesült Királyság 750, Törökország pedig 600 fegyveressel van jelen Afganisztánban.

A forrás nyomatékosította, hogy a tálibok kivonuló csapatokra mért esetleges támadásait erőteljes megtorlás fogja követni. A katonák kivonása a tervek szerint néhány hónapon belül befejeződhet.

A szövetségesek április közepén döntöttek a csapatkivonás megkezdéséről május 1-jéig.

Joe Biden amerikai elnök úgy értékelte, hogy a misszió célkitűzése teljesült, és jelezte: szeptember 11-ig az utolsó amerikai katona is hazatér Afganisztánból.

A dátum jelképes, mert az Egyesült Államok és a NATO a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően kezdett intervencióba Afganisztánban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet felszámolása érdekében.

Az amerikai csapatok kivonásának május 1-jéig be kellett volna fejeződnie az Egyesült Államok és a tálibok által kötött katari megállapodás értelmében.

Németország július 4-ig szeretné befejezni a csapatkivonást. Belgium és Ausztria is a németekhez hangolja katonái visszarendelését.

A NATO csapatkivonásának bejelentése óta a tálibok fokozták az afgán biztonsági erők elleni támadásaikat. Elemzők szerint a kivonulás újabb polgárháborúba taszíthatja Afganisztánt, illetve lehetővé teheti a 2001-ben elűzött tálibok visszatérését a kormányrúdhoz.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑