A NAÜ fokozta a nyomást Iránon két gyanús nukleáris létesítmény miatt

 A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) pénteki határozatában azt követelte Irántól, hogy biztosítson hozzáférést két gyanús nukleáris létesítményhez.

Reagálásában az iráni külügyminisztérium bírálta a NAÜ határozatát. Az állami média által közzétett közleményben a tárca kitartott amellett, hogy Teherán együttműködik az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény betartásán őrködő szakosított szervezetével.

A 2015-ben aláírt bécsi atomalku megkötése óta ez volt az első alkalom, hogy a NAÜ 35 tagból álló kormányzótanácsa megfeddte az iszlám köztársaságot.

A szervezet ellenőreit januárban kitiltották a szóban forgó létesítményekből. A NAÜ azt gyanítja, hogy ezeken a helyszíneken nukleáris anyagokat használtak a múltban, de eltüntették a nyomokat.

A Nagy-Britannia, Franciaország és Németország által előterjesztett határozatban maximális együttműködésre és a NAÜ kéréseinek késedelem nélküli teljesítésére szólították fel Teheránt. Diplomáciai források szerint Kína és Oroszország ellenezte a dokumentumot.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter csütörtök este a Twitteren azt írta: elképzelhető megfelelő megállapodás arról, hogy a NAÜ megvizsgálhassa a korábban használt két nukleáris létesítményt, de az ENSZ-szervezetnek ez a határozata romba döntené ennek a megállapodásnak a lehetőségét.

A héten iráni külügyi tisztségviselők is figyelmeztettek, hogy a határozat elfogadása árthat az iszlám köztársaság és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kapcsolatának. A NAÜ számos ellenőre tartózkodik Iránban, hogy felügyelje a 2015-ös atomalku betartását, amelyben az ázsiai ország atomprogramja korlátok közé szorítását ígérte a nemzetközi szankciók feloldásáért cserébe.

“Míg Irán a legmagasabb szinten működik együtt a NAÜ-vel, a kormányzótanács határozatának elfogadása egyáltalán nem építő jellegű és teljességgel kiábrándító lépés” – olvasható az Abbász Muszávi iráni külügyi szóvivő által pénteken kiadott közleményben.

A bécsi egyezményt Irán mellett Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kína, Oroszország és az Egyesült Államok írta alá. Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában egyoldalúan felmondta a sokat bírált megállapodást, és újra életbe léptette az Iránnal szembeni büntetőintézkedéseket. Egy évvel később az iszlám köztársaság bejelentette: a továbbiakban nem tartja magát az atomalkuban vállalt kötelezettségeihez.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑