Cadmus fordítás Cadmus

A Nemzetközi Büntetőbíróságon megkezdődött két közép-afrikai milíciavezér pere

2021. 02. 17.

Megkezdődött kedden a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) két közép-afrikai egykori milíciaparancsnok pere súlyos háborús bűncselekmények miatt.

A korábbi politikus Alfred Yekatom (ragadványnevén Rambo) és az egykori futballtisztségviselő Patrice-Edouard Ngaissona az ártatlanságát hangoztatta.

Az ICC vádirata szerint a két férfit háborús és emberiesség elleni bűncselekményekkel, köztük gyilkossággal, kínzással, deportálással, nemi erőszakkal és gyerekkatonák toborzásával vádolják, amelyeket 2013 és 2014 között követtek el. A két férfit 2018-ban tartóztatták le.

A közép-afrikai futballszövetséget 2019 végéig vezető Ngaissona, illetve Yekatom a Francois Bozizé korábbi elnök puccsot tervező köréhez tartozott. A vád szerint ebből a célból hozták létre, fegyverezték fel és finanszírozták a keresztény anti-Balaka milíciákat.

Az ügyészség szerint a vádlottak a muszlim lakosság elleni célzott támadásokat terveltek ki, rendeltek el és segítettek végrehajtani. “Ezek a támadások alapvető alkotóelemei voltak a Bozizé hatalmának visszaszerzését célzó stratégiának” – mondta Kweku Vanderpuye ügyész.

A Közép-afrikai Köztársaságban 2012 végén az ország északkeleti, muszlim többségű térségéből származó Séléka milíciaszövetség tagjai elfoglalták a fővárost, Banguit, és megbuktatták a keresztény Bozizét, polgárháborút robbantva ki az országban.

A Séléka ellen anti-Balaka néven keresztény milíciaszövetség alakult, amely azonban a Sélékához hasonlóan később számtalan fegyveres csoportosulásra töredezett.

A 2019-ben aláírt, történelmi jelentőségű békemegállapodás ellenére az aranyban és gyémántban gazdag ország területének mintegy kétharmadát továbbra is milíciák uralják.

A Séléka egyik parancsnokát nemrég szintén Hágába szállították, hogy az ICC elé állítsák.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑