Cadmus fordítás Cadmus

A nigériai fuláni konfliktus a kormány tétlensége miatt tud növekedni

Súlyos vádakkal illette az Amnesty International a nigériai kormányt, amikor kijelentették, hogy a csak 2018-ban több ezer áldozatot számláló, földművesek és állattenyésztő-pásztorok közt eszkalálódó konfliktus a kormány tétlensége és inkompetenciája miatt tart még mind a mai napig.

Közel 4 000 embert öltek meg az elmúlt három évben a farmerek és pásztorok közti összecsapásokban Nigéria középső térségében – számol be a World Watch Monitor az Amnesty International új jelentéséről.

A szervezet 2016 januárjában kezdte el rendszeresen dokumentálni az összecsapások adatait, melyekből kiderül, hogy az elmúlt három év áldozataihoz képest a 2018-as esztendő 57%-os növekedést mutatott. Tehát az erőszak közel kétharmadát az elmúlt évben követték el, a kormány pedig ennek visszaszorításában, az elkövetők kézre kerítésében, a helyzet kezelésében nem jeleskedett.

Az összecsapások a javarészt keresztény földművelők és a fuláni pásztorok közt jöttek létre. A fulánik köreiben egyre nagyobb teret hódítottak a szélsőséges iszlám nézetek, fegyvereket tisztázatlan forrásból szereztek, az összecsapásokat pedig nyugodtan nevezhetjük mészárlásoknak is.

A fulánik régóta képezik részét a nigériai történelemnek, rengeteg fosztogatásról és egyéb összetűzésről szólnak történetek, de a keresztények is, fulánik is állítják, hogy korábban javarészt békében élt a két csoport.

A cikk folytatását itt olvashatják.

S4C.News – Varga Gergő Zoltán

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑