Cadmus fordítás Cadmus

A nigériai hadsereg a Boko Haram vezetőjének haláláról szóló értesüléseket vizsgál

2021. 05. 21.

A nigériai hadsereg vizsgálja azoknak a jelentéseknek a hitelességét, amelyek szerint valószínűleg meghalt vagy súlyosan megsebesült Abubakar Shekau, a Boko Haram nigériai dzsihadista szervezet vezetője rivális dzsihadistákkal folyó összecsapások során – erősítette meg az erről szóló híreket pénteken Mohammed Yerima, a hadsereg szóvivője.

A nigériai médiában csütörtökön számos olyan, hírszerzési forrásokra hivatkozó beszámoló jelent meg, amely szerint Shekau meghalt vagy súlyosan megsebesült a Boko Haramból 2016-ban kivált Iszlám Állam Nyugat-afrikai Tartomány (ISWAP) nevű dzsihadista csoporttal folyó összecsapások során.

A nigériai hadsereg szóvivője a Reuters hírügynökségnek megerősítette, hogy vizsgálják az erről szóló értesüléseket.
Shekaunak az elmúlt 12 évben – amióta a Boko Haramot vezeti – számos alkalommal keltették halálhírét, köztük a hadsereg is, ám a Boko Haram vezetője ezek után a bejelentések után is feltűnt videofelvételeken.

Az ISWAP korábban a Boko Haram részeként tevékenykedett, mielőtt kivált belőle, és hűséget fogadott az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek. A szakítás oka, hogy a feleknek nézeteltéréseik támadtak vallási és ideológiai szempontból amiatt, hogy a Boko Haram civileket is meggyilkolt, amit az ISWAP ellenzett.

A Boko Haram 2002-ben alakult Nigériában, majd kiterjesztette tevékenyégét a szomszédos Nigerre, Csádra és Kamerunra is, ahol helyi lakosokat toborzott. A szervezet célja egy “iszlám kalifátus” létrehozása. Az ENSZ adatai szerint megalakulása óta a szervezet tízezreket ölt meg, a terrortámadások miatt pedig további 2,5 millióan kényszerültek elmenekülni otthonaikból, ami a világ egyik legsúlyosabb humanitárius válságát eredményezte.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑