Cadmus fordítás Cadmus

A nyugati államok Iránt teszik felelőssé a szaúdi olajlétesítmények elleni támadásokért

2019. 09. 24.

Egyértelműen Iránt tették felelőssé a szaúdi olajlétesítmények ellen szeptember 14-én végrehajtott támadásokért Franciaország, Németország és Nagy-Britannia vezetői hétfőn New Yorkban nyilvánosságra hozott közös közleményükben.

„Nyilvánvaló számunkra, hogy Irán a felelős a támadásokért. Nincs más hihető magyarázat” – olvasható a közleményben, amelyet Emmanuel Macron francia elnök, Angela Merkel német kancellár és Boris Johnson brit miniszterelnök adott ki az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán tartott tanácskozásuk után.

A három vezető támogatásáról biztosította az események tisztázásáért folyamatban lévő vizsgálatokat, és ígéretet tett arra, hogy folytatja diplomáciai erőfeszítéseit, amelyek révén megkönnyíthetik a párbeszédet minden érdekelt fél között a feszültség csökkentése érdekében a Közel-Keleten.

„Felszólítjuk Iránt, hogy kötelezze el magát a párbeszéd mellett, és tartózkodjék a provokációktól” – hangsúlyozza a három vezető politikus. Hozzátették: Teherán számára elérkezett az idő, hogy elfogadjon egy hosszú távú tárgyalási keretet nukleáris programjával és más kérdésekkel kapcsolatosan, beleértve rakétaprogramját is.

„Ezek a támadások Szaúd-Arábia ellen irányultak ugyan, de általuk minden ország érintett, és fokozzák egy kiterjedtebb konfliktus kockázatát” – olvasható a közleményben, amely szerint a történtek nyomán még fontosabbá váltak a térség biztonságának és stabilitásának a szavatolása érdekében hozandó erőfeszítések, például politikai megoldást kell találni a jemeni konfliktus rendezésére.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a közleményt Twitter-bejegyzésében köszönte meg, a támadást pedig „Szaúd-Arábia elleni háborús cselekedetnek” nevezte, amelyért egyedül Irán tehető felelőssé.
A közleményről Pompeo azt írta, hogy az erősíteni fogja a diplomáciát és a békét, valamint felszólított minden országot, csatlakozzanak az aláírókhoz.

Helyi idő szerint hétfőn Boris Johnson új megállapodás kidolgozására szólított fel.

„Azt hiszem, van valaki, aki jobb alkut tudna csinálni, ez a valaki pedig Donald Trump amerikai elnök. Csináljuk egy ”Trump-alkut!„ – – mondta a brit miniszterelnök az NBC amerikai hírcsatornának adott interjújában a 2015-ös többhatalmi atomalkura célozva, amelyet Washington 2018-ban egyoldalúan felmondott, majd fokozatosan visszaállította az Irán elleni szankciókat.

Szeptember 14-én dróntámadások érték a szaúd-arábiai Aramco állami olajvállalat két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját, a támadás elkövetőjeként a jemeni húszi lázadók jelentkeztek. Az Egyesült Államok már rögtön az elején hangoztatta, hogy az események hátterében szerinte Teherán áll.

Irán ugyanakkor kitartóan tagadja, hogy köze lett volna a támadásokhoz. Mohamed Dzsavád Zaríf külügyminiszter a múlt héten egy Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott: az Egyesült Államok elrugaszkodik a valóságtól, amikor Teheránt teszi felelőssé.

Szerinte Washington figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a jemeniek mindent megtesznek, hogy visszavágjanak.

Az amerikaiakat valószínűleg zavarba ejti, hogy a dollár százmilliárdokért Rijádnak eladott fegyverek nem voltak képesek kivédeni a jemeni csapásokat. Ezen semmit nem változtat, ha Iránt vádolják – tette hozzá Zaríf.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑