2018. 07. 27.

A pakisztáni kormánypárt elismerte vereségét

A kormányzó Pakisztáni Muzulmán Liga-Navaz (PML-N) pénteken elismerte választási vereségét a szerdán megrendezett parlamenti voksoláson, amelyet európai uniós megfigyelők szerint nem egyenlő feltételek mellett folytattak a politikai pártok.

Imran Hán egykori krikettsztár csütörtökön bejelentette pártja, az ellenzéki Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért (PTI) választási győzelmét azt ígérve, hogy vezetése alatt egyesíteni kívánja az országot, s felajánlotta, hogy kivizsgáltatja az állítólagos választási csalásokkal kapcsolatos panaszokat.

Először visszautasított, majd elfogadták az eredményt

A tisztségéből korrupciós vádakkal elmozdított kormányfő, Navaz Saríf pártja, a PML-N először visszautasította a még mindig nem végleges választási eredményeket, de pénteken már úgy tűnt, elfogadják a miniszterelnöki tisztségre esélyes 65 éves Hán győzelmét. „Az ellenzék soraiban fogunk ülni, fenntartásain dacára” — jelentette ki Hamza Shehbaz Saríf parlamenti képviselő, Navaz Saríf unokaöccse. „A (PML-N) az erős ellenzék szerepét fogja játszani” — erősítette meg Shehbaz Saríf, a PML-N elnöke, Hamza Shehbaz Saríf apja, a Dawn című angol nyelvű hírlapnak.

Befolyásolási vádak

A szerdai parlamenti választásokon olyan vádak merültek fel, hogy az országban hatalmas befolyással bíró hadsereg Hán javára manipulálta a választási folyamatot. Az EU választási megfigyelő missziója előzetes jelentésében kifogásolta, hogy a különböző politikai pártok nem egyenlő feltételekkel szállhattak ringbe, akárcsak azt is, hogy a választási kampányban a sajtó megfélemlítését, és a korábbi kormányzó párt tisztességtelen pellengérre állítását tapasztalhatták.

Michael Gahler, az uniós misszió vezetője sajtótájékoztatóján kijelentette: összességében hitelt érdemlő eredmény született a voksoláson. Mint mondta, a voksolást az EU Pakisztán-szerte 120 megfigyelőt telepített, akik 582 szavazóhelyiséget látogattak meg 113 különböző választási körzetben. “Összességében elmondható a választási folyamatról, hogy nem volt olyan jó, mint 2013-ban” – fűzte hozzá.

A végleges eredmény a nap folyamán várható

A végeleges eredmények közzététele a nap folyamán várható. A központi választási bizottság által közölt legfrissebb részeredmények szerint a PTI 115 mandátumot szerezhet, míg a kormányzó Pakisztáni Muzulmán Liga-Navaz (PML-N) 62, a Pakisztáni Néppárt (PPP) pedig 43 helyen vezet. Megfigyelők szerint bár Imran Hán pártjának valószínűleg nem sikerül megszereznie a többségi kormányzáshoz szükséges 137 mandátumot, nem fog nehézségekbe ütközni, hogy koalíciós partnert találjon a kisebb tömörülések és a függetlenek közül. A szerdai választásokon a 342 fős pakisztáni alsóház 270 mandátumáért folyt a küzdelem.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑