Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

A Palesztin Hatóság átveszi a Hamasz vezette minisztériumokat

2017. 10. 02.

A radikális Hamasz mozgalom vezette gázai minisztériumok “azonnali átvételére” tett ígéretet hétfőn a Gázai övezetben tárgyalásokat kezdő Rámi Hamdalláh, a ciszjordániai székhelyű Palesztin Hatóság miniszterelnöke.

A Palesztin Hatóság kormánya “rövidesen megkezdi a ténykedését” Gázában – mondta Hamdalláh az izraeli Erez város határátkelőjénél.

“Azért vagyunk itt, hogy Mahmad Abbasz (a Palesztin Hatóság elnöke) utasítására közöljük az egész világgal a Gázai övezet szívéből, hogy a palesztin állam nem jön létre Gáza és Ciszjordánia egysége nélkül”

– tette hozzá.

Miután mindenki meglepetésére megnyerte a helyhatósági választásokat a Hamasz 2007 nyarán fegyveres erővel ragadta magához a Gázai övezet ellenőrzését, elűzve a rivális, mérsékelt Fatah mozgalom tisztségviselőit.

Az iszlamista szervezet a múlt héten jelentette be, hogy átadja a Gázai övezet feletti hatalmat egy Rami Ramdallah vezette egységkormánynak. A ciszjordániai palesztin kormány feje hétfőn, kétévi szünet után először utazott a Gázai övezetbe, mégpedig az iszlamista Hamasz mozgalom és a mérsékeltebb Fatah párt közötti megbékélés jegyében.

Hamdalláhot és az őt kísérő többtucatnyi minisztert és hivatalos személyt a Hamasz díszőrsége és palesztinok százai fogadták az izraeli Erez város határátkelőjének közelében lévő, a Hamasz ellenőrzése alatt álló ellenőrzőpontnál. A palesztin kormányfő a tervek szerint a délután folyamán találkozik Iszmail Haniyehval, a Hamasz vezetőjével, valamint Jahíja Szinuárral, a mozgalom első számú gázai vezetőjével, majd kedden ő elnököl a minisztertanácsban.

Az Izrael és a nyugati államok által terrorszervezetnek tekintett Hamasz a múlt héten drámai fordulatot tett, bejelentette, hogy átadta a Gázai övezet feletti hatalmat a Rami Ramdallah vezette egységkormánynak, de a mozgalom fegyveres ereje továbbra is meghatározó hatalommal bír a kétmilliós lélekszámú beékelődésben. A Hamasz nem hajlandó lefegyverezni katonai szárnyát, ami az AP amerikai hírügynökség által megkérdezett elemzők szerint valószínűleg nehezíteni fogja, vagy akár meg is akadályozhatja a megbékélési erőfeszítéseket.

A Hamasz által tett fordulat előzménye, hogy Egyiptom, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek gazdasági blokád alá vette a mozgalom fő adományozóját, a terrorizmus támogatásával vádolt Katart. A mozgalom gyengülésében szerepet játszott az is, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök több hónapja megtagadta a gázai áramszámlák kifizetését az izraeli szállítóknak, a büntetőintézkedés következtében mindennaposak lettek az áramszünetek a palesztin területen. A Hamasz döntése volt az eddigi legfontosabb lépés a palesztin egység felé, amióta a 2014-ben megalakult a palesztin kormány, amely azonban a hatáskörökre vonatkozó viták miatt nem tudott Gázában hivatalba lépni.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑