A palesztinok fenntartják a titkosszolgálati együttműködést Washingtonnal

Gina Haspel, a CIA igazgatója múlt csütörtökön Ramallahban tárgyalt az új béketervvel kapcsolatban. A palesztin vezetők arról nyilatkoztak, hogy megszakítják-e együttműködésüket Izraellel és az Egyesült Államokkal, de fenntartják az informális titkosszolgálati kapcsolatot Washingtonnal. – írja a ynet izraeli hírportál.

A CIA vezetője ugyan nem találkozott Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével, de megbeszéléseket folytatott Majed Farage-al, a palesztin titkosszolgálat vezetőjével, aki arról tájékoztatta amerikai kollégáját:

annak ellenére, hogy a palesztinok ellenzik az amerikai béketervet, a titkosszolgálati együttműködés nem fog megszakadni a két fél között.

Ugyanakkor magas rangú palesztin tárgyalópartnerei is azt közölték a CIA igazgatójával, amit Abbász pár nappal később, vasárnap jelentett be: a Palesztin Hatóság minden kapcsolatot, így a biztonsági együttműködést is megszakítja Izraellel és az Egyesült Államokkal, az amerikai béketerv ellen demonstrálva.

Az Abbász által bejelentett szakítás érintheti az Izrael és a Palesztin Hatóság között régóta tartó biztonsági együttműködést is. Ezt azokkal a ciszjordániai területekkel kapcsolatban alakították i, amelyek a Palesztin Hatóság fennhatósága alatt vannak.

Míg egyes arab országok részéről az amerikai béketerv vegyes fogadtatásban részesült, és egyes arab országok tanulmányozásra érdemesnek tartották az amerikai javaslatot, az Arab Liga elutasította azt, mondván, hogy az arab vezetők nem fognak együttműködni az amerikai kormányzattal egy olyan tervvel kapcsolatban, mely „nem tartja tiszteletben a palesztinok alapvető jogait és törekvéseit.”

A Trump-terv értelmében Izrael elcsatolhatná az 1967-ben elfoglalt Ciszjordánia azon részeit, ahol zsidó telepek épültek, amelyeket az ENSZ törvénytelennek tekint. Izrael részévé válna a Jordán folyó völgyének nagy része is.

A terv értelmében Jeruzsálem egésze Izrael egy és oszthatatlan fővárosa, a palesztin állam székhelye Kelet-Jeruzsálem egyik peremvárosába kerülne. Izraeli fennhatóság alá kerülne a Templom-hegy és az al-Aksza mecset is, amely az iszlám egyik legszentebb helye.

Neokohn.hu

Sharing is caring!

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑