Cadmus fordítás Cadmus

A Pápa a migránsok befogadására buzdított

2017. 10. 02.

A menekültek gyorsabb és biztonságosabb befogadását szorgalmazta Ferenc pápa az olaszországi Cesena és Bologna városában vasárnapi látogatásán, amelynek egyik állomása egy migránstábor volt. Az egyházfő első útja Bolognában a mintegy 400 ezer lakosú város legnagyobb migránstáborába vezetett.

A több száz főt ellátó táborban részben menedékkérelmük elbírálására várakozók, részben kiutasításra ítéltek tartózkodnak, közöttük gyerekes családok is. Ferenc pápa a csuklójára kötötte a tábor lakóinak sárga szalagját, egyenként kezet fogott a többségükben afrikai migránsokkal és hosszan szelfizett velük.

A „remény harcosainak” nevezte a migránsokat, akik – mint az egyházfő fogalmazott – sivatagokat és tengereket élnek túl.

Hangsúlyozta, hogy a migráció jelensége „előrelátást és nagy határozottságot igényel ennek kezelésében, bölcsességet és intézményeket, világos mechanizmusokat, amelyek segítenek elkerülni a helyzet torzítását és az emberek kihasználását, ami annál is elfogadhatatlanabb, mivel szegényekről van szó”.

Hozzátette: meggyőződése, hogy „több országnak kell magán- és közösségi forrásból befogadási programokat indítani, valamint humanitárius folyosókat nyitni a nehéz helyzetben levő menekültek számára az elviselhetetlen várakozás és a csak illúziót keltő idővesztés elkerülésére”.

A pápa a Szent Petronius nevére szentelt legnagyobb bolognai bazilikában szegényekkel, menekültekkel és rabokkal ebédelt.

Kijelentette: ők azok, akiket az egyház a középpontba akar helyezni, mint mondta, „az egyház mindenkié, főleg a szegényeké”.

Hozzátette, hogy Krisztus soha nem dob el senkit, „mindannyian vándorok vagyunk, a szeretet és remény koldusai”.

Orientalista.hu – Magyar Idők

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑