Cadmus fordítás Cadmus

A pápa fogadta az iráni külügyminisztert

Ferenc pápa fogadta hétfőn az európai körúton tartózkodó Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminisztert a közel-keleti feszültség kiéleződése közepette, amelyben legalább 200 palesztin és 10 izraeli állampolgár vesztette életét.

Az iráni külügyminiszter Rómában találkozott olasz hivatali kollégájával, Luigi Di Maióval is – erősítette meg az olasz minisztérium.

“Áttekintettük a nemzetközi helyzetet, a szankciókat, az etika témáját a nemzetközi közösségben, a család támogatásának fontosságát és Palesztina helyzetét” – mondta Zaríf a katolikus egyházfővel tartott találkozóját követően.

Az Irán római nagykövetsége által közzétett videofelvételen a miniszter “nagyon fontosnak” nevezte Irán kapcsolatait a Vatikánnal.

A pápa vasárnap erőteljes felhívást intézett a Gázai övezetet és Izrael számos városát néhány napja sújtó “szörnyű és elfogadhatatlan” erőszak beszüntetésére, egyúttal emlékeztetett arra, hogy a harcok miatt százak vesztették életüket és sebesültek meg ártatlanul, köztük gyerekek.

Az iráni külügyminiszter vasárnap ezzel szemben felszólította az iszlám országokat, hogy “ismerjék el a palesztin nép elleni izraeli agressziót népirtásnak és emberiesség elleni bűncselekményeknek”.

Zaríf szombaton érkezett Rómába, miután törölte Bécsbe tervezett látogatását, mert az osztrák kormány Izrael iránti szolidaritásként felvonta az izraeli zászlót a szövetségi kancellária és a külügyminisztérium épületénél. Az iráni külügyminiszter ezt megelőzően Madridba látogatott, ahol találkozott Arancha González Laya spanyol külügyminiszterrel.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑