A Pentagon a török katonai művelet leállítását szorgalmazta

Az amerikai védelmi minisztérium az Északkelet-Szíriában indított török hadművelet leállítását szorgalmazza, mielőtt az ottani helyzet helyrehozhatatlan következményekkel járna – közölte a Pentagon szóvivője pénteken.

Jonathan Hoffman a közleményben Mark Esper amerikai védelmi miniszternek a török hivatali partnerével folytatott csütörtöki telefonbeszélgetésére hivatkozott.
Hoffman szerint az amerikai tárcavezető világossá tette Hulusi Akar török védelmi miniszternek, hogy az amerikai kormány ellenzi a Szíriában indított török offenzívát, amely akár komoly következményekkel is járhat Ankara számára.

„Esper megerősítette, hogy bár az Egyesült Államok nagy becsben tartja a bilaterális stratégiai kapcsolatait, ez a beavatkozás komoly következményekkel járhat Törökországra nézve” – olvasható a közleményben.
Az amerikai külügyminiszter rávilágított arra is, hogy Törökország cselekményei árthatnak a Szíriában állomásozó amerikai csapatoknak, akárcsak az Iszlám Állam terrorszervezettel szemben elért eredményeknek is. A telefonbeszélgetésben Esper egyben határozottan sürgette Törökországot, hagyjon fel az Északkelet-Szíriában folytatott műveletével. A miniszter szerint ez javíthatná annak kilátásait, hogy az Egyesült Államok és partnerei, illetve Törökország közös megoldást találjanak a helyzet feszültségmentesítésére, mielőtt az helyrehozhatatlanná válna.

Recep Tayyip Erdogan török elnök október 9-én jelentette be, hogy a török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (FSA) iszlamista fegyveres csoport Béke Forrása fedőnéven hadműveletet indított Északkelet-Szíriában a Törökország által terrorszervezetnek minősített, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia, valamint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑