Cadmus fordítás Cadmus

A ruandai elnök terroristának nevezte a “ruandai Schindlert”

Paul Kagame ruandai elnök terroristának nevezte Paul Rusesabaginát, az 1994-es ruandai népirtás során több mint ezer ember életét megmentő egykori szállodavezetőt, akinek tetteiről egy hollywoodi film is készült.

Az elnök egyúttal tagadta, hogy a ruandai hatóságok külföldön elrabolták volna a férfit. Kagame az állami tévéadónak vasárnap adott interjújában hangsúlyozta, hogy nem történt emberrablás, nem sértettek törvényt Rusesabagina hazaszállítása során, és ezt a volt szállodavezető is tanúsítani fogja. Az elnök homályosan arra utalt, hogy a férfit hamis reményekkel Ruandába csalhatták.

Az Egyesült Arab Emírségek egyik tisztségviselője a Reuters hírügynökségnek megerősítette, hogy a férfit nem rabolták el.

Paul Rusesabagina lánya, Carine Kanimba korábban azt állította, hogy apját Dubajban elrabolták.
A ruandai rendőrség szerint a férfit súlyos bűncselekmények vádjával fogták el augusztus 31-én, miután letartóztatási parancsot adtak ki ellene egyebek között terrorizmus, gyújtogatás, emberrablás és fegyvertelen ruandai civilek meggyilkolása miatt.

Kagame elmondta: felvételeik vannak arról, hogy Rusesabagina támadásaival kérkedik.

Rusesabagina egy terrorcsoport vezetője volt, amely ruandaiakat gyilkolt, és vér tapad a kezéhez – hangoztatta Kagame.

“Fizetnie kell ezekért a bűncselekményekért” – tette hozzá.

A ruandai elnök szerint a férfi ügye eddig is túl sok figyelmet vont magára, ezért úgy döntöttek, hogy a nyilvánosság előtt fogják számon kérni Rusesabaginát. Aláhúzta: tisztességes tárgyalást biztosítanak az egykori szállodatulajdonosnak.

A ruandai ügyészség azzal vádolja a férfit, hogy tagja és alapítója a Ruandai Mozgalom a Demokratikus Változásért (MRCD-UBUMWE) nevű terrorszervezetnek, amelynek katonai szárnya merényleteket követett el ruandai földön, a Burundi határ mentén. Kanimba szerint az apja ellen felhozott vádak koholmányok.

Az egykori kelet-afrikai belga gyarmaton 1994. április 6-án kezdődött tömegmészárlás száz napja alatt 800 ezer, többségükben a kisebbségi tuszi népcsoporthoz tartozó embert, valamint mérsékelt hutut öltek meg, miután a hutu népcsoporthoz tartozó Juvénal Habyarimana elnök és vetélytársa, Cyprien Ntaryamira repülőgépét lelőtték a főváros felett.

A támadás elkövetőit azóta sem nevezték meg. A harcok 1994 júliusában értek véget, amikor a jelenlegi ruandai elnök, Paul Kagame vezette, tuszi lázadó Ruandai Hazafias Front Ugandából benyomult az országba, és átvette a hatalmat.

A 66 éves Rusesabagina – akinek történetéről 2004-ben jelent meg film Hotel Ruanda címmel – a ruandai népirtás idején számos tuszinak biztosított menedéket hutu szélsőségesek elől az egyik fővárosi szállodában, később pedig segített nekik megszökni. A több ezer üldözött zsidót megmentő egykori német üzletember, Oskar Schindler után “ruandai Schindlernek” nevezett férfi tettéért számos kitüntetést kapott, George W. Bush volt amerikai elnök 2005-ben az Elnöki Szabadság érdemrenddel tüntette ki.

Rusesabagina a népirtást követően elhagyta hazáját, és belga állampolgárságot kapott. Egy ideje már Texasban élt.
Rusesabagina korábban a Kagame-kormány uralmát diktatúrának minősítette, és felszólította a nyugati országokat, hogy gyakoroljanak nyomást Ruandára az emberi jogok tiszteletben tartásáért. A ruandai kormány válaszul csalónak nevezte a férfit.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑