2018. 06. 11.

A spanyol kormányfő felajánlotta, hogy befogadják az Aquariust

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHRC) felszólította hétfőn az olasz és a máltai hatóságokat, hogy haladéktalanul engedjék partra szállni a két ország partjai között rekedt hajón utazó 629 bevándorlót, közöttük több mint 120, szülői kíséret nélküli gyereket. Nem sokkal később az Európai Bizottság is ezt tette. Közben Pedro Sánchez spanyol kormányfő felajánlotta, hogy befogadják az Aquarius nevű hajót

A spanyol államfő közleménye szerint a hajó a kelet-spanyolországi Valencia kikötőjében érhet partot. Az Aquarius vasárnapra virradóra hat különböző mentőegység által kimentett embereket vett fedélzetére.

Brüsszel gyors intézkedést vár Máltától és Olaszországtól az Aquarius ügyében

Az Európai Bizottság arra szólít fel minden érintett felet, hogy minél gyorsabban hozzanak intézkedéseket, hogy az Aquarius nevű hajón utazók minél rövidebb időn belül biztonságosan partra szállhassanak – jelentette ki Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) szóvivője hétfőn.

A szóvivő a brüsszeli testület szokásos déli sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az uniós bizottság még a hétvégén kapcsolatba lépett az olasz és a máltai hatóságokkal. Az érintett hatóságok elsődleges feladata a rászorulók szükséges ellátásának biztosítása kell lennie. Ez mindenek előtt álló humanitárius kötelesség – tette hozzá.

A nemzetközi vizeken veszteglő hajón 629 migráns, köztük hét várandós nő, 11 kisgyerek és 123 kísérő nélküli kiskorú tartózkodik.

UNCHR: Az Aquariusnak biztonságos kikötőre van szüksége

Az SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű szervezetek által működtetett Aquarius menekülthajó a nemzetközi vizeken tartózkodott hétfőn, miután az új olasz belügyminiszter megtiltotta, hogy egy olaszországi kikötőben kikössön.

„Az emberek szenvednek, kifogyóban van az élelmük, és gyors segítségre szorulnak. Az olyan átfogóbb kérdéseket, hogy ki a felelős, és hogyan lehet a felelősséget a legoptimálisabban megosztani az érintett államok között, később kell tisztázni” – közölte Vincent Cochetel, az UNCHR-nek a Földközi-tenger középső medencéjében illetékes különmegbízottja Genfben kiadott közleményében.

Marco Bertotto, az MSF egyik illetékese hétfőn az olasz állami televíziónak nyilatkozva azt mondta: várhatóan a nap végéig elfogy az élelmiszer a hajón. A bevándorlók némelyikének víz került a tüdejébe, miután a Földközi-tengerbe estek a csempészek csónakjáról, mások égési sérüléseket szenvedtek, míg vannak, akiknél kihűlés jelei mutatkoznak – tette hozzá.

Egymásra mutogatnak

Az olasz hatóságok nem engedték az Aquariust kikötni, és követelték, hogy a hajó a bevándorlókkal a fedélzetén induljon Máltára, a szigetállam azonban közölte, hogy nem illetékes az ügyben.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter újfent hangoztatta, hogy az új olasz kormány véget akar vetni annak a gyakorlatnak, hogy a civilszervezetek “tengeri taxikként” megkönnyítsék az illegális bevándorlók Európába jutását. Sajtóértesülések szerint vasárnap azzal a követeléssel fordult a máltai hatóságokhoz, hogy engedjék a hajót befutni Vallettába, amely szerinte a legközelebbi biztonságos kikötő.

Málta pénteken már elutasította egy nem kormányzati szervezet által működtetett hajó kikötését 126 menekülttel és migránssal a fedélzetén. A vallettai vezetés a rossz időjárásra tekintettel mindössze tengeri segítségnyújtást ajánlott fel a Seefuchs nevű hajónak, amelyet végül az olasz parti őrség a szicíliai Pozzallóba kísért.

Az Aquarius vasárnapra virradóra hat különböző mentőegység által kimentett embereket vett fedélzetére. A megmentettek között 123 kísérő nélküli kiskorú, további 11 gyerek és hét várandós nő is van. A mentési munkálatokat nagy részben az olasz haditengerészet végezte, és a Római Mentési Koordinációs Központból irányították.

Orientalista.hu – Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑