A Srí Lanka-i merénylők nem álltak közvetlen kapcsolatban az Iszlám Állammal

Nem álltak közvetlen kapcsolatban az Iszlám Állammal a több mint 250 halálos áldozatot és csaknem 500 sebesültet követelő összehangolt húsvétvasárnapi merényletsorozat elkövetői, de osztották a terrorszervezet ideológiáját – közölte szerdán a nyomozást vezető Ravi Szeneviratne a colombói parlament egyik bizottságának meghallgatásán.

Az április 21-i merényleteket keresztény templomok és egy luxusszálloda ellen követték el. A hatóságok a merényletsorozat végrehajtásával a Nemzeti Tauhíd Dzsamaát (NTJ) helyi iszlamista szervezetet gyanúsították.

A nyomozók verziója szerint az NTJ tagjai meggyőzték az Iszlám Államot arról, hogy magát tüntesse fel elkövetőként. A merényleteket követően két nappal a dzsihadista csoport közzétett egy videófelvételt, amelyen a terrortámadások értelmi szerzőjének is tartott Mohamed Zahrán Hasím és hét társa hűséget esküszik Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam vezetőjének.

A Srí Lanka-i elnök egyébként hétfőn hosszabbította meg ismét egy hónappal a terrorcselekmények miatt elrendelt rendkívüli állapotot. A hatóságok akkor bejelentették, hogy április óta több merényletkísérletet megakadályoztak, a biztonsági szolgálat pedig felszámolta azoknak a terroristasejteknek a nagy részét, amelyeknek köze volt a támadásokhoz, de a nyomozás jelenleg is tart.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑