Cadmus fordítás Cadmus

A szárazság elől menekülnek százezrek Afganisztánban

Az állandósult aszály miatt számos afgán család eladja gyerekét vagy érdekházasságokba kényszerítik a fiatalokat, hogy a család rendezhesse adósságát.

Az élelmiszer-biztonságot globális szinten is veszélyezteti az éghajlatváltozás, a fegyveres konfliktusok és a népesség növekedése, hívta fel a figyelmet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerdán. A FAO szerint világszerte mintegy 820 millió ember alultáplált.

“Szülők tömegét szorongatja kilátástalan adósság Afganisztánban. Az emberek nagyon várják az esőt, abban reménykednek, hogy ha majd ismét gazdálkodhatnak, visszafizethetik adósságukat, és biztosíthatják családjuk megélhetését. De sajnos a szárazság folytatódik, aminek a gyerekek is az áldozatai.”

A felperzselődött területekről emberek tömege kényszerül elköltözni. Afganisztánban több mint 250 ezren hagyták el otthonaikat az aszály és a fegyveres erőszak miatt – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

Toby Lanzer, az ENSZ afganisztáni képviselője:

“Ez a legnehezebb időszak Afganisztán történetében. Az afgán emberek elviselhetetlen szenvedéssel kell megbirkózzanak.”

A felmelegedés és az elsivatagosodás egyre nagyobb területen kényszeríti elvándorlásra az embereket. A szárazság sokkal nagyobb méretű migrációt idéz majd elő, mint a háborúk és az üldöztetés.

Euronews

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑