Cadmus fordítás Cadmus

A szaúdi erők elfoglalták Hodeida repterét

2018. 06. 16.

A Szaúd-Arábia vezette nemzetközi katonai szövetség erői szombaton, több napig tartó harcok után, behatoltak a jemeni Hodeida repülőterére – közölték a koalíciós források.

A légikikötő feletti ellenőrzés jelentős siker lehet abban a harcban, amelynek révén el akarják foglalni az ország legnagyobb – az Irán által támogatott síita húszi lázadók által védett – kikötőjét. Hodeida kikötőjén keresztül érkezik Jemenbe az élelmiszer-behozatal 70 százaléka, illetve a humanitárius és olajszállítmányok java része.

A koalíció sajtószolgálata Twitter-üzenetben tudatta, hogy erőik felszabadították a repülőteret, amelynek fő épületét körbevették.

Egy forrás közölte: kis időre van még szükség ahhoz, hogy megbizonyosodjanak arról, nincsenek-e ellenséges fegyveresek, aknák és robbanóanyagok a területen.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező síita Húszik és a megbuktatott Rijadba menekült Mansour Al-Hadi ex-elnökhöz hű erők között. A jemeni húszik 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. A húszik ellen 2015 márciusában lépett hadba az Al-Hadi erőot légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

Az ENSZ szerint a jemeni konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett az országban, amelynek mintegy 28 millió lakosa közül legkevesebb 22 millió szorul segítségnyújtásra. Az egészségügyi ellátás összeomlott, a kolerajárvány több mint egymillió embert érint, és több mint 2200 ember halálát okozta 2017 áprilisa óta az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi adatai szerint.

Orientalista.hu – Zenobia MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑