Cadmus fordítás Cadmus

A szaúdi haditengerészet 198 külföldi állampolgárt menekített ki Szudánból

2023. 04. 28.

A szaúdi haditengerészet 5 szaúdi és 198 külföldi állampolgárt menekített ki a több mint egy hete harcok által sújtott Szudánból.

A kimenekített személyek között vannak orosz, brit, kínai, amerikai, üzbég, jemeni, szingapúri, maláj és pakisztáni állampolgárok is. A 203 személyt a szaúdi haditengerészet ,,HMS Abha,, elnevezésú hadihajója szállította Jeddah városába. Onnan pedig tovább utazhatnak majd saját hazájukba.

A szudáni fegyveres összecsapások kezdete óta 67 országból származó 2351 külföldi állampolgárt evakuáltak Szudánból.

A World Health Organization (WHO) adatai szerint az április 15 óta tartó összecsapásoknak eddig 459 halottja és több mint 4000 sebesültje van.

A francia haditengerészet közel négyszáz külföldit menekített ki Szaúd-Arábiába

A francia haditengerészet közel négyszáz külföldit menekített ki Szudánból Szaúd-Arábiába – közölték a francia hatóságok csütörtökön.

Velük együtt Franciaország már több mint kilencszáz embert evakuált a szudáni válság kezdete óta.
A Lorraine nevű fregatt szerdán érkezett Dzsiddába Port Szudánból, ahonnan előző este indult el – írta a francia külügyminisztérium és a védelmi minisztérium egy közös közleményben.

Kiemelték: az új művelet keretében több mint ötven ország összesen 389 állampolgára hagyhatta el Szudánt, köztük öt francia állampolgár.
Franciaország összesen 936 embert evakuált, köztük 214 francia állampolgárt.

Párizs többször hangsúlyozta, hogy kész kimenekíteni Szudánból minden civilt, aki ezt kéri, és nem csak saját állampolgárait vagy diplomatáit. A német és a svájci nagykövet is Franciaország közreműködésével hagyhatta el az afrikai országot.

A francia vezérkar úgy tudja, hogy nincs tervben újabb evakuálás a Lorraine fregatt segítségével, így az visszatér eredeti küldetéséhez.
Szudánban április 15. óta folynak összecsapások a 2021-es katonai hatalomátvételt irányító Abdel Fattáh al-Burháni tábornok vezette hadsereg, valamint ellenlábasa és egykori helyettese, a Hemedti néven ismert Mohamed Hamdan Dagalo tábornok ellenőrzése alatt álló, félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között.

Az összeütközéseknek eddig legalább 459 halottja és négyezer sebesültje van az ENSZ szerint.
Franciaország közleményében újból felszólította a szembenálló feleket, hogy hagyják abba a harcot, és tárgyalással rendezzék az ellentéteket.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Arabiya, MTI)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑