A szaúdi király meghívta a katari emírt a GCC-csúcstalálkozóra

Meghívást kapott kedden Tamím bin Hamad Al-Thani sejk katari emír Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi királytól az Öböl menti Arab Államok Együttműködési Tanácsának (GCC) decemberi rijádi csúcstalálkozójára, dacára a Katar és a GCC egyes tagállamai közötti viszálynak.

„Tamím bin Hamad emír írásos üzenetet kapott Szaúd-Arábia királyától, benne egy meghívóval az Öböl menti Arab Államok Együttműködési Tanácsának 39. csúcsértekezletére”, amelyet december 9-én tartanak Rijádban – jelentette a QNA katari állami hírügynökség.

A QNA nem tért ki arra, hogy az emír elfogadta-e a meghívást.

A meghívás annak dacára történt, hogy a GCC több tagállama, Szaúd-Arábia, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek számos egyéb országgal együtt 2017 júniusában bejelentette, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral, azt állítva, hogy annak vezetése terroristákat támogat, együttműködik Iránnal, és beavatkozik a belügyeibe. Doha rendszeresen visszautasította az ellene felhozott vádakat.

A GCC tagjai az említett országokon kívül Omán és Kuvait is. Előbbi nem csatlakozott a Katar ellen hirdetett bojkotthoz, míg utóbbi közvetíteni próbál az Öböl menti válság felei között.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑