Cadmus fordítás Cadmus

A szaúdi kormány különbírósággal hallgattatja el kritikusait

2020. 02. 08.

Az emberi jogokért küzdő nemzetközi szervezet, az Amnesty International (AI) új jelentése szerint Szaúd-Arábiában, minden látszatreform intézkedés ellenére is, a Speciális Büntetőbíróság (SCC) intézményét politikai fegyverként alkalmazzák a kritikus vélemények és hangok elhallgattatására, írja az Amnesty International.

A „Zavaró kritikus hangok: politikai tárgyalások a szaúd-arábiai Speciális Büntetőbíróság előtt” című, öt évig készülő, több interjún alapuló riport legfontosabb megállapítása az,

HOGY A TERRORIZMUS ÉS KIBERBŰNÖZÉS ELLENI SZAÚDI TÖRVÉNYEK ALAPJÁN AZ SCC JOGVÉDŐKET, ÍRÓKAT, ÚJSÁGÍRÓKAT, KÖZGAZDÁSZOKAT, POLITIKAI AKTIVISTÁKAT, ÉS EGYHÁZI SZEMÉLYEKET TÖBB ÉVES BÖRTÖN-, VAGY AKÁR HALÁLBÜNTETÉSRE ÍTÉL.

A szaúdi kormány kihasználja az SCC-t, hogy egy hamis törvényességi aurát hoz létre a terrorizmusra és kiberbűnözésre hivatkozva, hogy így hallgattassa el a kritikusait – mondta Heba Morayef, az AI közel-keleti és észak-afrikai szervezetének igazgatója.

A jelentés szerint a szaúdi koronaherceg, Mohammed bin Szalman látványos reformtörekvései éles ellentétben állnak azzal, hogy Szaúd-Arábiában valójában mennyire sérülnek az emberi jogok. A pozitív reformokkal, például már a nők is vezethetnek autót, egy időben több női emberjogi aktivistával szemben is keményen léptek fel a hatóságok.

Morayef szerint általános az gyakorlat, hogy a vádlottakat elkülönítik, nem találkozhatnak a családtagjaikkal és még ügyvédet sem fogadhatnak. A vallomásokat gyakran kínzással csikarják ki tőlük.

AZ AI RIPORTJA SZERINT LEGALÁBB 20 EMBERT ÍTÉLTEK HALÁLRA, AKIK KÖZÜL 17-ET KI IS VÉGEZTEK.

Index.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑