Cadmus fordítás Cadmus

A szaúdi külügyi államtitkár bírálta a Szaúd-Arábiába irányuló német fegyverexport-tilalmat

2020. 11. 15.

Hibásnak és ésszerűtlennek nevezte vasárnap újságíróknak a szaúdi külügyi államtitkár Németország Szaúd-Arábiába irányuló fegyvereladási tilalmát nem sokkal e tilalom lejárta és esetleges meghosszabbítása előtt. A döntést Berlin a szaúdi erőknek a jemeni polgárháborúban vállalt szerepe miatt hozta.

A korábban a szaúdi külügyminisztérium élén álló Ádil al-Dzsubeir a Jemenben zajló háborút jogszerűnek nevezte, hangsúlyozva, hogy hazája “belekényszerült” a konfliktusba.

A német kormány 2018 márciusában döntött úgy, hogy Németország nem szállít hadiipari termékeket a jemeni konfliktusban közvetlenül érintett országoknak, így legfőképpen Szaúd-Arábiának.

A tilalmat többször meghosszabbították, legutóbb december 31-ig, így a következő hetekben a téma várhatóan ismét napirendre kerül.

Szaúd-Arábia a tilalom bevezetéséig a német hadiipari termékek legnagyobb vásárlói közé tartozott. 2017-ben Németország 254 millió euró értékben adott el fegyvereket Szaúd-Arábiának.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a kormányellenes húszik és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket 2015 óta támogat a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció.
Dzsubeir leszögezte azt is, hogy Szaúd-Arábiának nincs szüksége a német hadiipari termékekre.

“Más országoktól is tudunk fegyvereket vásárolni, ahogy vásároltunk eddig is” – jelentette ki, és hozzátette, hogy a világ legnagyobb fegyverimportőrének számító Szaúd-Arábia nem kíván nyomást gyakorolni az ügyben Berlinre.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑