2018. 10. 26.

A szaúdi uralkodó tájékoztatta Putyint a nyomozás menetéről

Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi uralkodó csütörtökön telefonon tájékoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt az isztambuli szaúdi konzulátuson meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi újságíró ügyében indított nyomozás menetéről – közölte a szunnita királyság hírügynöksége.

Az SPA szaúdi állami hírügynökség jelentése szerint a szaúdi uralkodó biztosította Putyint, hogy a rijádi vezetés eltökélt abban, hogy felelősségre vonja a Hasogdzsi-gyilkosság felelőseit, s megkapják méltó büntetésüket. Szalmán király beszélgetésük során az orosz elnököt tájékoztatta az ügy feltárása érdekében tett szaúdi intézkedésekről.

A Kreml közleményében megerősítette, hogy a két vezető a Hasogdzsi-ügy körül kialakult helyzetet vitatta meg a szaúdi fél kezdeményezésére folytatott telefonbeszélgetés során. Putyin és Szalmán király ezen felül szó ejtett a szíriai polgárháborúról, illetve Moszkva és Rijád együttműködésével kapcsolatos kérdésekről, a többi között az energetikai szektort illetően.

Az orosz államfő hivatala szerint Szalmán király megerősítette Putyin meghívását Szaúd-Arábiába.

A szaúdi vezetést élesen bíráló Dzsamál Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután felkereste hazája isztambuli főkonzulátusát. Rijád egy ideig tagadta, majd múlt szombaton elismerte, hogy az újságírót meggyilkolták a konzulátus épületében.

A halálát akkor még azzal magyarázták, hogy összetűzésbe keveredett a konzulátuson tartózkodó személyek egy csoportjával, és az így kialakult dulakodásban vesztette életét.

Az ügyben sokáig hallgató Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös szerdán kijelentette, hogy az újságíró megölése „undorító incidens” volt, és megígérte, hogy felelősségre vonják a tetteseket.

Szaúd-Arábia főügyésze csütörtökön közölte, hogy Hasogdzsi ellen előre kitervelt gyilkosságot hajtottak végre.

Az utóbbi hetek sajtójelentései az elkövetőkről és a gyilkosság feltételezett menetéről arra utalnak, hogy a trónörökös tudhatott az újságíró elleni „incidensről”.

MTI, Magyar Idők

, , , , ,
Back to Top ↑