2018. 10. 20.

A szavazóhelyiségekhez vezető utak lezárásával fenyegetőznek a tálibok

A tálib iszlamisták a szombati afganisztáni parlamenti választások előtt egy nappal közölték, hogy lezárják a szavazóhelyiségekhez vezető összes utat, és ismét óva intették az embereket attól, hogy leadják voksaikat. A két magas rangú tisztségviselő életét követelő kandahári merénylet miatt a déli tartományban egy héttel elhalasztották a szavazást.

Legújabb figyelmeztető közleményükben a lázadók katonai parancsnoksága „a megszállók színjátékának” nevezte a választásokat az amerikai, illetve a NATO-erőkre utalva, és kijelentette: „aki szavaz, az a megszállókat segíti terveik megvalósításában”.

A kormányellenes, szélsőséges tálibok már sokadszor szólították fel a szavazásra jogosultakat, hogy bojkottálják a választást, mert szerintük azt kívülről irányítják, és ellentétben áll az iszlám és az afgán kultúrával.

A szavazást elhalasztását Kandahárban a központi választási bizottság javasolta pénteken, majd a nemzetbiztonsági tanács elfogadta ezt, és hivatalosan bejelentették a halasztást.

A csütörtöki kandahári merényletet a kormányzó hivatalának közelében követték el. Előtte a hivatalban megbeszélést tartott több afgán tisztségviselővel Austin Scott Miller, az amerikai és a NATO-erők afganisztáni parancsnoka. Az afgán tisztségviselők éppen repülőgépükhöz kísérték külföldi vendégeiket, amikor a kandahári kormányzó egyik testőre tüzet nyitott a magas rangú személyiségekre.

Meghalt Abdul Razek tábornok, tartományi rendőrfőnök, aki hírügynökségek szerint befolyásosabb tisztségviselő volt – országos szinten is -, mint amit beosztása indokolt. A rettegett, keménykezű Razek a tálibok esküdt ellensége volt. Rajta kívül életét vesztette a tartományi hírszerzés vezetője is.

A kandahári kormányzó állapotáról ellentmondásos híreket közöltek. Az al-Dzsazíra pánarab televízió internetes kiadása szerint a kandahári kormányzóhelyettes, Aga Lala Dasztageri azt mondta, hogy a kormányzó, Zalmai Vesza belehalt sebesüléseibe a kórházban. Ezzel szemben kabuli biztonsági tisztségviselők fenntartották azt, hogy a kormányzó súlyosan megsebesült, de túlélte a támadást.

Miller sértetlen maradt, de két amerikai katona szintén megsebesült. Az amerikai- és a NATO-erők afganisztáni parancsnoka a Tolo News afgán televíziós csatornának adott interjúban azt mondta: nem hiszi, hogy ő volt a támadás célpontja. „A meglátásom az, hogy nem én voltam a célpont. Nagyon szűk, zárt hely volt. De nem hiszem, hogy én voltam a célpont” – vélekedett.

A parlament alsó házának tagjait szombaton választják meg az országban. A különleges biztonsági előírások ellenére a szavazás időpontjának kihirdetése óta számos, a választásokhoz köthető merényletet követtek el lázadók, mások között kilenc képviselőt öltek meg, és – bár a szélsőségesek előzőleg jelezték, hogy nem akarnak civil áldozatokat – polgári lakosok százai haltak vagy sebesültek meg.

Sokan attól tartanak, hogy a választások napján az erőszak még súlyosabb lesz.

A pakisztáni külügyminisztérium pénteken bejelentette, hogy Iszlámábád ideiglenesen lezárta a Pakisztánból Afganisztánba vezető fő határátkelőhelyeket Kabul kérésére, az Afganisztánban tartandó hétvégi választások biztonságának érdekében.

A nyugati hatalmak támogatását élvező kabuli vezetés régóta vádolja Pakisztánt azzal, hogy menedéket nyújt az afganisztáni tálib mozgalom szélsőségeseinek. Iszlámábád tagadja ezt, s a maga részéről azt veti a kabuli kormány szemére, hogy nem tesz eleget az Afganisztán területéről támadásokat végrehajtó pakisztáni tálib mozgalom radikálisaival szemben.

A tálibok szavazással kapcsolatos bizalmatlansága az Egyesült Államokkal való szembenállásukból fakad: a Washington vezette nyugati koalíció – beleértve az általuk támogatott kabuli kormányt is – évtizedek óta vívja véres harcát a tálib lázadókkal a hatalomért, és igyekeznek a béketárgyalások előtt jelentős erőfölényre szert tenni a másikkal szemben.

A már többször elhalasztott választásokra ugyanakkor sokan a demokratikus intézmények működési képességének főpróbájaként tekintenek.

MTI

, , , ,
Back to Top ↑