2016. 04. 19.

A Szent Efrém Férfikar koncertje a Szent István-bazilikában

Görög-bizánci és bolgár himnuszok, valamint görögkatolikus énekek is elhangzanak a Szent Efrém Férfikar Húsvét Bizáncban című koncertjén május 1-jén a Szent István-bazilikában.

A 2011-ben elindított Orientale lumen – Kelet világossága sorozat hangversenyén a görögkatolikus énekek, görög-bizánci és bolgár himnuszok mellett Csajkovszkij, Csesznokov, Dukay, Gjeilo, Lvovsky, Stravinsky és Zombola művek is felcsendülnek. Az ortodox húsvét alkalmából megvalósuló eseményen Kocsis Fülöp érsek-metropolita és a Lautitia Kóruscsalád is közreműködik – közölték a szervezők az MTI-vel.

A kórus utolsó koncertjének a szezonban szintén a Szent István-bazilika ad otthont június 19-én, amelyen Abeer Nehme libanoni énekesnő is fellép.

A 2002-ben alakult Szent Efrém Férfikar – amelynek alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas Bubnó Tamás – fő célja a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése, valamint a bizánci zene szépségének és misztériumának megismertetése a magyar és az európai közönséggel. Az együttes nagy hangsúlyt helyez az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány – Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti – ápolására. A kórus gyakori fellépője Európa legfontosabb zenei központjainak és fesztiváljainak, rendszeres résztvevője a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak.

Orientalista.hu

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑