Cadmus fordítás Cadmus

A szíriai ellenzék saját alkotmánytervezetet készít

2017. 01. 30.

A szíriai ellenzék elkészíti saját alkotmánytervezetét, amely kidolgozásakor minden hasznos észrevételt figyelembe fog venni, és az alaptörvény végleges változata a szíriai nép érdekeit fogja szolgálni – közölte Kadri Dzsamil, a szíriai ellenzék úgynevezett “moszkvai csoportjának” szóvivője, akit orosz hírügynökségek idéztek.

Az ellenzéki szóvivő hozzátette, hogy a leendő szíriai alkotmány elkészítése során meríteni fognak a jelenlegi szíriai alaptörvényből, és átveszik más – orosz, amerikai, egyiptomi és iráni – alkotmányok hasznos elemeit. Véleménye szerint az ellenzék kötelessége megismerni más országok alkotmányait és tapasztalatait, de más alkotmányok közül egyiket sem lehet teljesen beépíteni a készülő szíriai alkotmányba.

A szíriai ellenzék a múlt héten kézhez vette az orosz szakértők által készített szíriai alkotmánytervezetet, amely szerint Szíria megőrzi egységes nemzetállamiságát, ugyanakkor a kurdok autonómiát kapnak. A tervezet hét évben határozza meg a szíriai elnök mandátumát, az elnököt azonban nem lehet újraválasztani. A damaszkuszi vezetés elutasította a 85 pontból álló orosz alkotmánytervezet egyes rendelkezéseit. Lapértesülés szerint Damaszkusz azt akarja elérni, hogy a jelenlegi államfő a 2021-ben esedékes elnökválasztásokon is indulhasson.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hangsúlyozta: Moszkva senkire nem akarja ráerőltetni a tervezetét, mindössze olyan javaslatokról van szó, amelyek élénkíteni hivatottak a genfi béketárgyalásokon folytatott párbeszédet. Hozzáfűzte: a dokumentum magába foglalja a szíriai kormány és ellenzéke elmúlt években született javaslatait.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑