Cadmus fordítás Cadmus

A szíriai elnököt is meghívták a COP28-klímacsúcsra

2023. 05. 19.

 

Bassár el-Aszad szíriai elnököt az Egyesült Arab Emírségek hívta meg a november 30-án kezdődő COP28-klímacsúcsra – írja a Liner.hu.

A CNN jelentése szerint az Egyesült Arab Emírségek damaszkuszi nagykövetsége vasárnap egy tweetben közölte, hogy Aszad meghívást kapott a COP28-ra Mohammed bin Zayed Al Nahyan sejktől, az Egyesült Arab Emírségek elnökétől és Abu-Dzabi uralkodójától.

A tweet után nem sokkal a SANA szíriai állami hírügynökség is megerősítette a meghívást. Egyelőre nem tudni, hogy Aszad megjelenik-e, ám ha részt vesz az eseményen, úgy ez lenne az első globális csúcstalálkozója az országban 2011-ben kitört, véres polgárháború kezdete óta, ezzel együtt pedig masszív diplomáciai feszültséget kelthet azon országok körében, amelyek jelenleg is szankciókkal sújtják rezsimjét.

„A COP28 elkötelezett egy olyan befogadó COP-folyamat mellett, amely átalakító megoldásokat hoz. Ez csak akkor valósulhat meg, ha mindenki jelen van a teremben.”

Mint ismert, május elején az arab nemzetek megállapodtak abban, hogy Szíriát újra felveszik az Arab Ligába annak ellenére, hogy Az Egyesült Államok többször is ellenezte.

 

 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑