Cadmus fordítás Cadmus

A szíriai kormány a menekültek hazatérését sürgeti

2018. 08. 14.

Ígéretet tettek hétfőn szíriai kormánytisztviselők, hogy szavatolják a menekültek biztonságos hazatérését, és sürgették a nyugati országokat, hogy támogassák a folyamatot a Szíria ellen hozott szankciók feloldásával.

Faisal Al-Makdad külügyminiszter-helyettes közölte: a szíriai menekültek hazatérését elsődleges célként kezeli a damaszkuszi kormány, amely mindent megtesz hazautazásuk megszervezése érdekében. Hozzátette: örömmel vesznek minden külföldi segítséget, amennyiben azt előfeltételek nélkül nyújtják.

Husszein Maklúf közigazgatási miniszter közölte, hogy a hatóságok megkezdték a kórházak, iskolák és az infrastruktúra újjáépítését, hogy a menekülteket el tudják helyezni.

Bashar Al-Assad szíriai elnök kormánya orosz, iráni és libanoni segítséggel a saját javára fordította a háború menetét, az ország nagy részében véget értek a harcok, a terorrista fegyveresek már főként csak az észak-nyugati Idlíb tartományban vannak.

Husszein Maklúf nemzetközi sajtótájékoztatóján kijelentette: a kormány mindeddig 5 ezer iskolát, 250 kórházat állított helyre, és nagyjából 3,5 millió belső menekült tért vissza otthonába.

A közigazgatási miniszter hangsúlyozta, hogy a menekültek hazatérése szükséges eleme az ország újjáépítésének és fejlesztésének. Emellett sürgette a Nyugatot, hogy oldják fel a Szíria elleni gazdasági szankciókat, mert az hozzájárulna az ország újjáélesztéséhez, és bátorítóan hatna a még haza nem tért menekültekre.

A moszkvai kormány közlése szerint az orosz hadsereg már létrehozott egy mechanizmust Szíriában, hogy támogassák a menekültek hazatelepülését. Az AP amerikai hírügynökség szerint Oroszország egyebek közt ezzel akarja bizonyítani, hogy a biztonsági helyzet stabilizálódik a közel-keleti országban.

Filippo Grandi, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) vezetője azonban úgy vélte, hogy még korai a menekültek tömeges hazatelepüléséről beszélni.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑