2019. 08. 25.

A szíriai török hadsereg megfigyelő központjairól

A Szíriai Arab Fegyveres Erők augusztus 21-én nyomultak be Khan Shejkhun városba és akkor az utolsó tisztogató műveleteket hajtották végre mielőtt teljes biztosították. A Khan Shejkhuntól délre fekvő településeket megszállva tartó vahhabita terroristák teljes ostromzárba kerültek egy megközelítőleg 200 négyzetkilométernyi területen.

A továbbiakban a török hatóságok bejelentették, hogy nem fogják visszavonni a Moreknél lévő, úgynevezett „9. számú Megfigyelő Pontjukat”, ezzel a helyzettel a Szíriai Parancsnokság még foglalkozik, úgy fogja rendezni, ahogy szükségesnek ítéli. A Szíriai Arab Hadseregnek kiadott parancsokról csak annyit, hogy bármilyen török beavatkozás és/vagy a terroristáknak nyújtott közvetlen támogatás esetén a hadsereg felhatalmazást kapott, hogy erővel válaszoljon akár a török megfigyelő pontról érkezik a támadás, akár máshonnan.

Végül ez a lépés lehetővé teszi a szíriai kormány számára, hogy kivizsgálást követeljen az ENSZ-től és a Nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Szervezettől (OPCW) a 2017. áprilisi állítólagos vegyi-támadásokkal kapcsolatos vádakkal összefüggésben, amelyek miatt az agresszor nagyhatalmak illegitim és kudarcot vallott támadást hajtottak végre egy szíriai légi támaszpont ellen.

Csak emlékeztetőül mondjuk el, amit már sok korábbi megosztásban fejtegettünk: Az átmenetileg létesített demilitarizált övezetek rendeltetése az volt, hogy helyre legyen állítva a Damaszkusz és Aleppo közötti országút és az Idleb körüli városok és falvak lakossága megerősítést és biztonságot nyerjenek, valamint erre alapozva orosz, iráni és török megfigyelő pontok létesültek. Az (Asztanai) megállapodást a török fél NEM TARTOTTA TISZTELETBEN, amelyben felelősséget és garanciát vállalt arra, hogy a vahhabita terroristák nem fészkelik be magukat ezekbe az övezetekbe és nem fogják ezekből támadni a Szíriai Arab Hadsereget és a környező szíriai településeket. Számos figyelmeztetést követően a Szíriai Parancsnokság úgy határozott, hogy kiirtja a megszálló terroristákat ezekben a térségekben és emellett parancsot adott a Szíriai Arab Fegyveres Erőknek, hogy teljesítsék hazájuk és állampolgáraik irányában fennálló alkotmányos kötelezettségeiket!

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑