Cadmus

A szomáliai elnök a nyugati bírálatok ellenére aláírta mandátumának meghosszabbítását

Mohamed Abdullahi Mohamed szomáliai elnök az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciós fenyegetései ellenére aláírta kedd este a saját mandátumának meghosszabbításáról szóló törvényt.

A nyugati hatalmak arra figyelmeztettek, hogy ez a fejlemény tovább gyengítheti az egyébként is ingatag kelet-afrikai ország belpolitikai helyzetét.

Szomáliában elhalasztották a február 8-ra kiírt választásokat, mert a szövetségi kormány és a régiók nem tudtak megegyezni több, a választási rendszert és a szavazás lebonyolítását illető kérdésben. Mohamed közölte, hogy az elnöki székben marad az új választásig, amelyen egyébként maga is újra pályázna az elnöki tisztségre.
A törvényhozás alsóháza hétfőn hagyta jóvá az elnök hivatali idejének két évvel történő meghosszabbítását, hogy az ország felkészülhessen a közvetlen választási rendszerre.

A szenátus és az ellenzék heves tiltakozással fogadta és törvényellenesnek nevezte a történteket, és a biztonsági erők vezetésében is éles ellentétek alakultak ki az ügyben.

A nemzetközi közösség arra figyelmeztetett, hogy a belpolitikai viszályt az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló al-Shabaab szervezet a maguk javára használhatja ki.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter mélységes csalódottságának adott hangot, és felvetette büntetőintézkedések elrendelésének lehetőségét, vízumkorlátozásokkal és a kapcsolatok felülvizsgálatával. Blinken a szomáliai belpolitikai válság tárgyalásos rendezését sürgette. Az Európai Unió arra figyelmeztetett, hogy a döntés meg fogja osztani Szomáliát és jelentős veszélyt hordoz az ország és szomszédai békéjére és stabilitására nézve. Az unió szintén szankciókat helyezett kilátásba a szomáliai vezetéssel szemben.

A szomáliai külügyminisztérium ezzel szemben félrevezetőnek és riadalomkeltőnek nevezte egyes nemzetközi partnereinek nyilatkozatait, azzal vádolva őket, hogy “felheccelik a szomáliai népet legitim kormányuk ellen”. A tárca hozzátette, hogy Mogadishu elutasít minden olyan próbálkozást, amely a humanitárius támogatások megvonásával zsarolná az országot.

“A történteket olyan puccsként lehet leírni, amelyet hataloméhes emberek egy csoportja hatott végre. Ez egy teljesen őrült politikai játszmához hasonlítható” – jelentette ki Abdullahi Mohamed Sirva, a szomáliai civil társadalom egyik vezéralakja.

Az Afrika szarván fekvő országban Sziad Barré elnök hatalmának 1991-es megdöntése óta káosz uralkodik. Az Afrikai Unió békefenntartói által támogatott, nemzetközileg elismert kormány ellen több-kevesebb sikerrel harcoló al-Shabaab célja a radikális iszlám törvénykezés bevezetése. A szervezet a nagyobb városokból kiszorult, de jelentős területeket tart ellenőrzése alatt az ország középső és déli részén, és gyakran követ el öngyilkos merényleteket.
Szerdán legalább tizenhatan vesztették életüket pokolgépes merényletben a Mogadishutól 30 kilométerre északkeletre fekvő Balad város térségében.

Az út mentén telepített robbanószerkezet egy kisbuszt röpített a levegőbe, amelyben több mint huszan utaztak – közölte egy rendőrségi szóvivő, aki az al-Shabaabot tette felelőssé a támadásért.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑