Cadmus fordítás Cadmus

A szomáliai parlament ismét államfőnek választotta az ország 2017-ben egyszer már leváltott elnökét

2022. 05. 17.

A szomáliai parlament vasárnap este ismét megválasztotta elnöknek Haszán Sejk Mohamud korábbi államfőt, akit a 2017-es elnökválasztásokkor egyszer már leváltottak tisztségéből.

A régi-új államfő a mostani elhúzódó elnökválasztási versenyben csak a harmadik fordulóban, a vasárnapi parlamenti szavazás során tudta legyőzni a hivatalban lévő elnököt.
Hasszán Sejk Mohamud 2012 és 2017 között volt a kelet-afrikai ország politikai vezetője.

A mogadishui parlamenti szavazás idején a szomáliai fővárosban biztonsági okokból kijárási tilalmat rendeltek el a hatóságok, hogy megakadályozzák a lázadók esetleges fegyveres támadásait.

“A győzelem a szomáliai népet illeti, és ez most az egység korszakának, a szomáliai demokráciának, és a korrupció elleni küzdelemnek a kezdetét jelenti” – jelentette ki Mohamud a választási győzelmét követően, hozzátéve, hogy “félelmetes feladatokat lát maga előtt” az elnöki hivatalba történő visszatérését követően.

A szomáliai elnökválasztás első fordulójának eredményét 36 elnökjelölt óvta meg, akik közül négyen azonban továbbjutottak a második fordulóba. Miután egyik jelölt sem szerezte meg a lehetséges 328 szavazat legalább kétharmadát, harmadik szavazási fordulóra került sor, amelynek során már egyszerű többség is elég volt a nyertes megválasztásához.

A szomáliai parlament felső- és alsóháza titkos szavazással választotta meg az új államfőt. A voksolásra a mogadishui Halane katonai támaszponton fekvő reptéri hangárban felállított sátorban került sor. A katonai tábort az Afrikai Unió békefenntartói védik.

Hasszán Sejk Mohamud megválasztása egy többször elhalasztott választási folyamat végére tett pontot. Az előző államfő, Mohamed Abdullahi Mohamed elnöki mandátuma 2021 februárjában anélkül járt le, hogy utódját megválasztották volna.

Mohamed Abdullahi Mohamed korábbi és Mohamud (immár) hivatalban lévő elnök a vasárnapi szavazás során csendben és nyugodtan ült egymás mellett, miközben a törvényhozók által leadott szavazatokat számlálták.Nem

sokkal később Mogadishu egyes kerületeiben ünnepi sortüzek dörrentek el, miután világossá vált, hogy a régi-új elnök diadalmaskodott 2017-es legyőzője felett.

Mohamed korábbi elnök elismerte vereségét, és Mohamud megválasztott elnök azonnal le is tette államfői esküjét.
A 66 éves Hasszán Sejk Mohamud a Béke és Fejlődés Uniója (UPD) nevű politikai párt vezetője, amely a szomáliai parlament mindkét házában többséggel rendelkezik. Mohamud civil szervezeti vezetői és oktatásfejlesztői munkájáról is közismert: egyebek között ő az egyik társalapítója a mogadishui SIMAD Egyetemnek is.

Mindeközben Washingtonban Joe Biden amerikai elnök hétfőn engedélyezte, hogy újra telepítsenek több száz amerikai katonát Szomáliába – jelentette be két amerikai tisztségviselő hétfőn, közel másfél évvel azt követően, hogy Donald Trump akkori amerikai elnök elrendelte a kivonásukat az afrikai országból. Az Egyesült Államok eredetileg mintegy 700 katonát állomásoztatott Szomáliában. Ők elsősorban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő al-Shabab felkelők ellen küzdő helyi erőket támogatták.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑