A szudáni elnök elrendelte az összes politikai fogoly szabadon engedését

Omar Al-Basir  szudáni elnök elrendelte az összes politikai fogoly szabadon engedését – jelentette kedden a SUNA állami hírügynökség, amely szerint az államfő a nemzeti párbeszédben részt vevő ellenzéki csoportok és pártok ez irányú követelésének tett eleget „a kiegyezés, a nemzeti harmónia és a megbékélés szellemében”.

A hírügynökség hozzátette: az intézkedés “megnyitja az ajtót minden politikai erő előtt”, hogy részt vegyen az ország ügyeinek megvitatásában. Egyelőre nem világos, hány foglyot érint a rendelkezés. Besír a múlt hónapban 80, politikai okokból bebörtönzött ember szabadlábra helyezéséről döntött. Őket a növekvő árak és megszorító intézkedések elleni tüntetéseken vették őrizetbe. Az ellenzék állítása szerint még ötvenen raboskodnak ilyen okokból a börtönökben, köztük a befolyásos politikussal, Mohamed Muktár al-Katibbal, a Szudáni Kommunista Párt vezetőjével.

Szudán jelenleg súlyos pénzügyi válságtól és hiperinflációtól szenved, ami elégedetlenségeket gerjesztett a lakosság körében. A nyilvános tüntetéseket gyakorlatilag betiltották a hatóságok, de a tilalom ellenére Kartúmban és más városokban januárban tiltakozási hullám tört ki a kormány döntése ellen, amivel csökkentette az állami támogatásokat és leértékelte az ország fizetőeszközét, a szudáni fontot, hogy így erősítse a viharvert gazdaságot. A történtek miatt több száz aktivista került rácsok mögé.

Basír 1989 óta van hatalmon Szudánban, 2015 óta a nemzeti párbeszéd keretében ellenzékiekkel és lázadókkal tárgyal, hogy véget vessen a több évre visszanyúló konfliktusoknak, a többi között a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban. A kormány számos bírálója azonban bojkottálja a megbeszéléseket egyebek között követelve, hogy Basír először vonja vissza az általuk elnyomónak nevezett biztonsági és sajtó törvényeket, illetve szabadítsa ki a politikai rabokat.

Orientalista.hu – Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑