Cadmus

A tálibok a külföldi csapatok azonnali kivonását követelik Afganisztánból

Az Afganisztánban állomásozó külföldi csapatok azonnali kivonását követelték csütörtökön a radikális iszlamista tálib lázadók azután, hogy az Egyesült Államok bejelentette: szeptemberre vonja ki az összes katonáját a dél-ázsiai országból.

A felkelők szerint Washington megsértette a köztük és a Donald Trump előző amerikai elnök kormányzata között tavaly februárban született dohai megállapodást, amely az amerikai csapatok május 1-jéig való kivonását irányozta elő az országból.

A tálibok közleményükben figyelmeztettek: a megállapodás megsértése “megnyitotta az utat a tálib harcosok előtt, hogy a szükséges ellenintézkedésekhez folyamodjanak”.

A radikális iszlamisták felszólították az amerikai és a nemzetközi erőket, hogy “azonnal” hagyják el az országot, mindenféle további kifogás nélkül.

A tálibok és az előző amerikai kormány közötti egyezmény értelmében Washington vállalta, hogy május 1-jéig kivonja összes katonáját Afganisztánból. A tálibok cserébe azt ígérték, hogy megszakítják a kapcsolatot az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal és egyéb terrorszervezetekkel, illetve béketárgyalásokba bocsátkoznak a kormánnyal.

A januárban hivatalba lépett Joe Biden amerikai elnök azonban szerdán bejelentette, hogy az amerikai csapatok a 2001-es New York-i terrortámadások huszadik évfordulójáig, szeptember 11-ig vonulnak ki Afganisztánból, a jelenleg ott állomásozó körülbelül 2500 amerikai katona kivonását május 1-jén kezdik meg. A dél-ázsiai országban állomásozó NATO-erők kivonásáról tájékoztatott szintén szerdán Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is.

A tálibok korábban közölték, hogy ismét támadásokat fognak végrehajtani az amerikai és nemzetközi katonák ellen, amennyiben Washington nem vonja ki csapatait az országból május 1-jéig. Közölték továbbá azt is, hogy nem vesznek részt semmilyen nemzetközi békekonferencián, amíg nem véglegesítik a csapatkivonást.

A béketárgyalások dacára továbbra is háború dúl Afganisztánban, ahol a NATO és partnerországai jelenleg is mintegy 10 ezer katonával segítik a demokratikusan megválasztott afgán kormányhoz hű erőket az iszlamista szélsőségesek, köztük a tálibok elleni harcukban.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑