Cadmus fordítás Cadmus

A tálibok elfoglaltak egy fontos határállomást Pakisztán mellett

2021. 07. 15.

A tálibok elfoglaltak egy fontos határállomást Pakisztán mellett, a dél-afganisztáni Kandahár tartományban – közölte szerdán a radikálisok egyik szóvivője.

A bejelentésben Zabihullah Mudzsáhid hozzátette, hogy szavatolják az itt élő civilek és kereskedők biztonságát.
Bár az afgán védelmi minisztérium részéről újságírók megkeresésére azt válaszolták, egyelőre nem tudták ellenőrizni a bejelentés hitelességét, pakisztáni biztonsági források az AFP francia hírügynökségnek megerősítették, hogy a radikálisok valóban irányításuk alá vonták az afganisztáni Szpin Boldak települését, valamint a pakisztáni oldalon fekvő Csámánt is.

“Levonták az afgán zászlót, és kitűzték a sajátjukat” – közölte egy neve elhallgatását kérő pakisztáni tisztségviselő.
A határátkelőhely Afganisztánt a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartománnyal köti össze. A tartomány székhelyén, Kvettában több tálib vezető él, és már korábban is itt ápolták a harcokban megsebesült radikálisokat.

A tálibok megsokszorozták támadásaikat, amióta az amerikai csapatok és szövetségeseik megkezdték kivonulásukat Afganisztánból májusban. Joe Biden amerikai elnök a múlt héten megismételte, hogy az amerikai csapatok augusztus végéig befejezik katonai küldetésüket Afganisztánban. Azóta a tálibok jelentős területeket foglaltak el az ország vidéki részein, továbbá kulcsfontosságú határátkelőhelyeket vontak irányításuk alá az iráni, a türkmén és a tádzsik határon.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑