Cadmus fordítás Cadmus

A tálibok elfoglaltak két újabb körzetet Afganisztán északi részén

A szélsőséges tálib lázadók az elmúlt 24 órában elfoglaltak két újabb körzetet Afganisztán északi részén – közölték pénteken helyi tisztségviselők.

A kormányellenes tálibok számos katonai sikert arattak az elmúlt hetekben. Különböző tartományokban legalább 29 körzetet sikerült már megszerezniük azóta, hogy a nemzetközi haderő május 1-jén megkezdte a kivonulást

Afganisztánból. Az országnak 34 tartománya, és ezeknek összesen körülbelül 400 körzete van. Ezúttal Farjáb tartomány Sirin Tagab körzetét és Baglán tartomány Dahani-Gori körzetét foglalták el.

Farjáb tartományban csütörtökön több mint kétszáz kormánykatona megadta magát a lázadóknak, miután a hadsereg helyi alakulata ott évek óta ostrom alatt állt, és mostanra elfogyott a lőszere – mondták el a dpa hírügynökségnek a tartományi tanács tagjai. A tálibok egyúttal több mint száz katonai járművet zsákmányoltak – tették hozzá.

Szerdán a lázadók megölték a hadsereg egyik elitalakulatának legkevesebb húsz tagját, akik egy elvesztett körzet visszaszerzésére indított hadműveletben vettek részt Farjábban. A nyilatkozó helyi tisztségviselők szerint a kommandósok elvesztése sokat rontott a többi katona harci morálján.

Baglánban a Dahani-Gori körzetet elhagyó katonák a tartományi székhelyen, Puli-Humriban lévő katonai bázisra vonultak vissza – közölték szintén helyi tanácstagok.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑